Senátor Canov: Šikana a buzerace

29.04.2020 12:37

Projev na 21. schůzi Senátu dne 29. 4. 2020, k návrhu změny zákona o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020.

Senátor Canov: Šikana a buzerace
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Dobrý den, vážená paní ministryně, vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Já se chci zastavit i způsobu, jakým je ošetřovné propláceno příslušnými úřady. Úřady totiž vyžadují od rodičů potvrzení ředitelů škol, že jsou školy zavřené. Teď zdůrazňuji, že nemám na mysli školky mateřské, které nebyly zavřeny z důvodů rozhodnutí vlády, ale školy základní, případně víceletá gymnázia. Já osobně tento požadavek od příslušných státních úřadů považuji nejen za byrokratický, ale za šikanózní a dokonce podle mého názoru v rozporu se zákonem.

Neboť potvrzení o zavření něčeho může vydávat podle mého právního názoru pouze ten, kdo tento zákaz vydal. A ten vydala jednoznačně Vláda ČR, tudíž ta. V současnosti to je podle usnesení č. 455, předtím tam bylo také ministerstvo zdravotnictví a předtím zase vláda, prostě vždycky stát. To, že stát na to rozhodnutí vydal, je ve Sbírce zákonů. Všechna tato usnesení jsou součástí Sbírky zákonů, tzn. příslušní úředníci, pokud chtějí mít jistotu, že vyhovují zákonu, za jakých podmínek mají postupovat při vyplácení dávek, stačí, když si otevřou Sbírku zákonů.

Ale aby stát, státní složka vyžadovala od ředitelů škol, kteří nerozhodovali vůbec o ničem, aby vydávali potvrzení o zavřených školách, které ten stát sám zavřel, to je naprosto absurdní. Opravdu naprosto absurdní. Znovu opakuji, to není jenom byrokracie, to je šikana podle mého názoru, dokonce se nebojím ani slova buzerace. A je v rozporu se zákonem, protože stát je povinen, pokud vydá nějaké rozhodnutí, si za tím stát, a ne, aby státní úředníci vyžadovali od nebohých rodičů, nebo aby oni vyžadovali od nebohých ředitelů potvrzení o tom, že stát rozhodl, že něco zavře. Státní úředníci se údajně vymlouvají, že to mají kvůli kontrole. Dovoluji si upozornit, že sbírky zákonů s těmito rozhodnutími by měly být v archivu i po 100 letech a více.

Takže žádám vás, paní ministryně, abyste se přičinila o to, aby stát přestal šikanovat rodiče a ředitele škol, aby mu potvrzovali, že je zakázáno něco, co sám zakázal. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.