Senátor Carbol: může vzniknout chaos a bohužel i korupční prostředí při přidělování dotací

11.10.2017 15:30

Projev na 10. schůzi Senátu dne 11. 10. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Senátor Carbol: může vzniknout chaos a bohužel i korupční prostředí při přidělování dotací
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Carbol

Vážená paní předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Já bych chtěl říct, že ten zákon asi je potřebný, nicméně, je také zřejmé, že by bylo potřeba jej, to znění, které tady máme předloženo, upravit, tak, aby vyhovělo se všem připomínkám, které už dneska zazněly. V tom je problém, protože pokud bychom měli vracet tento návrh s pozměňovacími návrhy, tak nemáme kam. A proto jsme v té situaci, která je mnohem jednodušší, že pan senátor Nytra navrhuje zamítnutí.

Já mám k němu také konkrétní výhrady. A to z toho důvodu, že celý systém výzev je nekoncepční, zaprvé proto, že nemůže pružně reagovat na individuální potřeby žadatelů o dotace, zadruhé by mohla vzniknout situace, kdy se neúspěšní žadatelé budou domáhat nápravy u soudů. Pokud u soudů uspějí, budou muset být tito žadatelé uspokojeni z již vyčerpaných prostředků, nebo si bude muset poskytovatel nechat pro podobný případ rezervu, což je v rozporu s rozpočtovými pravidly.

Problematický je za daných okolností i pojem nenárokové dotace. Zákon stanoví, že na dotaci není nárok. Na druhou stranu, na rozdíl od současného stavu, mohou výzvy obsahovat konkrétní podmínky pro udělení dotací. Pokud budou podmínky naplněny, nemůže se poskytovatel rozhodnout, že někomu udělí dotaci a jinému ne. Platí zásada rovnosti a stejného postupu v obdobných případech, z čehož vyplývá, že budou dva dopady: a) buď podmínky naplní mnoho žadatelů, a těm budou poskytnuty dotace v poměrném, to znamená nižším než předpokládaném rozsahu, b) nebo naroste počet soudních sporů o dotace, čímž opět nastane situace dle toho, co už jsem říkal.

Pokud by měl být zaveden systém výzev, měla by být i povinnost stanovit, jak budou žádosti vybírány, což v tomto zákoně není. Proto může vzniknout chaos a bohužel i korupční prostředí při přidělování dotací. To je konkrétně moje výhrada k tomuto zákonu. K tomu, že to schválila Poslanecká sněmovna, snad úplnou většinou všech přítomných poslanců, bohužel, pane ministře, já musím říct, že pro mě už to není argument... (Miluše Horská: Prostřednictvím...) Protože tady jsme měli zákon o kontrole veřejných financí, který sněmovnou taky prošel 100 procenty, tady jsme jej zamítli a pak už z těch 100 procent poslanců se k němu přihlásilo asi jenom 20. To už pro mě není argument. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…