Senátor Dušek: Největší science centra doplatila na svou dosavadní soběstačnost

23.04.2020 20:20

Miliardové investice do vědeckých center můžou být zmařeny. Třem největším českým science centrům hrozí zánik.

Senátor Dušek: Největší science centra doplatila na svou dosavadní soběstačnost
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Dušek

Jen v loňském roce přilákala přední česká centra představující svět vědy a techniky více než 1,7 milionů lidí. Do vybudování atraktivních expozic, laboratoří, kinosálů s 3D technologií učeben… investovalo ministerstvo školství za posledních šest let přes 2,5 miliardy korun. Organizace, které centra provozují, se pak už o náklady na provoz většinou postaraly samy i díky tomu, že přilákaly stovky tisíc lidí ročně. Teď kvůli koronastopce hrozí, že tři nejvýznamnější - v Ostravě, v Liberci a Plzni – budou muset nadobro zavřít a expozice rozprodat.

„Největší science centra bohužel doplatila na svou dosavadní soběstačnost. Ta, kterým nyní hrozí zánik, totiž hradila svůj provoz většinou ze vstupného. Bez přílivu dětí ze škol, rodin a lidí lačných po vědeckých novinkách nemají žádný jiný příjem. Některá propouští až polovinu zaměstnanců. Na podzim pak bude pro ně situace zcela neúnosná, že hrozí odchod do insolvence a definitivní uzavření. Bez „plicní ventilace“ v podobě několika milionů korun z veřejných rozpočtů tak nadobro přijdeme o centra moderního způsobu vzdělávání,“ uvedl Jiří Dušek, senátor Parlamentu České republiky a ředitel Hvězdárny a planetária Brno, která je také členem Asociace českých science center.

Přestože do zavřených hal nyní nesmí návštěvníci, Lidé z iQlandia, Techmanie, Světa techniky i VIDA! science centra nesedí rezignovaně s rukama v klíně: pomáhají s rouškami, štíty, baví a vzdělávají děti na dálku, organizují dětské skupiny pro pracovníky IZS, snaží se získávat podporu z mnoha dalších zdrojů.

„Jedná se ale jen o drobné kapičky v moři, které je nedokáží zachránit. Přitom stačí málo: pomoc v řádu jednotek milionů korun pro každé z nich, na období, než budou uvedeny do normálního provozu. Investice do science center je jedním z nejlevnějších a nejefektivnějších způsobů, jak nadchnout děti i jejich rodiče pro vědu a techniku. Kdo ví, zda se mezi malými návštěvníky neobjeví nový Wichterle, Holý, Mendel, Křižík, Heyrovský, Kolben, Daněk nebo jen prostě skvělý učitel na základní škole?,“ dodal Jiří Dušek.

Jaká je situace v jednotlivých centrech?

iQlandia v Liberci
Obecně prospěšná společnost, roční výnosy i náklady 50 mil. Kč, soběstačnost 99 %, ztráta tržeb za duben a květen 10 mil. Kč, v dubnu propouští 30 % zaměstnanců, bez pomoci na podzim musí jít do insolvence.

Svět techniky v Ostravě
Nemá právní subjektivitu, je součástí zapsaného spolku Dolní oblast Vítkovice, roční výnosy i náklady 40 mil. Kč, soběstačnost 80 %, ztráta za březen a duben 5 mil. Kč, do konce června propustí 20 % zaměstnanců, do konce srpna 80 % zaměstnanců.

Techmania v Plzni
Obecně prospěšná společnost, roční výnosy i náklady 50 mil. Kč, soběstačnost 66 %, ztráta za březen a duben 6 mil. Kč, v dubnu zřejmě propustí 65 % pracovníků, pak bude otevřeno jen 4 dny v týdnu

VIDA! science centrum Brno
Příspěvková organizace Jihomoravského kraje, roční výnosy i náklady cca 60 mil. Kč, soběstačnost 35 %, ztráta za březen a duben 2 mil. Kč, nyní bez úspor, nicméně nejméně problematická, drží ji nad vodou zřizovatel a město Brno.

Jiří Dušek
senátor Parlamentu České republiky
ředitel Hvězdárny a planetária Brno
(člen České asociace science center)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…