Senátor Fischer: Evropa je dnes jednotnější než dříve. Americká pomoc má obrovský význam

23.01.2024 7:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke vztahu s USA.

Senátor Fischer: Evropa je dnes jednotnější než dříve. Americká pomoc má obrovský význam
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pozůstatek z voleb se senátorem Pavlem Fischerem

Minulý týden jsem strávil vyjednáváním v americkém Kongresu. Mám k tomu pro vás deset poznámek:

  1. V USA se před prezidentskými volbami vedou těžké politické boje. Důsledkem je nejistota – rozpočtové provizorium, palčivá otázka migrace z jihu a neschválená podpora pro Izrael, Tchaj-wan a Ukrajinu.
  2. Na dálku nám může americká politika připadat jako cirkus, protože k nám doléhají ty nejvyhrocenější postoje a nejsilnější výroky. Realita je ale jiná. V této době musíme především udržovat politický dialog a dosavadní spolupráci přes Atlantik.
  3. Proto jsem navrhl kolegům z bezpečnostních a zahraničních výborů společnou cestu do Kongresu. Narychlo se nás domluvilo několik – předsedové výborů z Británie, Litvy a z Kanady, opoziční poslanec ze španělského parlamentu, poslanec z Francie a další.
  4. Naším cílem bylo setkat se s členy Sněmovny reprezentantů i Senátu amerického Kongresu a vysvětlit jim, jaké dopady má jejich rozhodování o podpoře bezpečnosti na naše země.
  5. Naše východiska: Evropa je dnes jednotnější než dříve. Americká pomoc má obrovský význam, důležitou roli hraje i čas. EU a Spojené království společně vydávají obrovské prostředky na podporu Ukrajiny a její obrany před válečným agresorem. Dokonce dnes často evropské peníze končí v amerických firmách, protože v Evropě nedokážeme vyrábět zbraně a munici dostatečně rychle.
  6. Není tedy pravda, že Evropa nepomáhá. Naopak, pokud bude na nejbližším summitu EU schválen balík pomoci v hodnotě 50 miliard EUR, budeme poskytovat Ukrajině víc pomoci než USA. Pokud bychom se podívali na pomoc v přepočtu na HDP, uvidíme v Evropě jednoznačné šampiony. To však neznamená, že by některé státy neměly dělat mnohem víc, například Španělsko.
  7. Dodnes se vedou spory, zda smí Ukrajina útočit na ruské pozice i v Rusku. Tyhle řeči jsou marné, Ukrajina má legitimní právo se bránit a zasahovat vojenské cíle, a je vcelku jedno, zda se jedná o objekty na okupovaném území nebo v Ruské federaci. V tomto světle je docela liché obvinění Ruska, že to snad byly zbraně z ČR, kterými se útočilo v ruském Belgorodu.
  8. Rusko si vyjednalo podporu od Číny, Íránu a Severní Koreje. Nebezpečné režimy se dnes aktivně podílejí na zabíjení nevinných civilních obyvatel v Evropě, hned za hranicí EU a NATO. Dávno nejde jen o obranu před Ruskem, proto musíme zájem na kolektivní bezpečnosti nadřadit politickým bojům, jakkoli mohou být důležité a vážné.
  9. Západní státy by se neměly vzájemně odrazovat od podpory napadených zemí. V konečném důsledku nám jde o dodržování mezinárodních pravidel a uznaných hranic. Odstrašovat nemáme sami sebe, ale nepřítele. To se osvědčilo ostatně během studené války, kdy se podařilo odvrátit velký válečný střet.
  10. Naše rozhovory s kongresmany byly velmi užitečné, často jsme rychle našli shodu. Oceňovali, že jsme s nimi přiletěli mluvit osobně. Potvrdili jsme oboustranně zájem rozvíjet spolupráci vojensky i politicky, zrychlit vyhodnocování hrozeb a hledat společně jejich řešení. Na tom všem musíme pracovat v důležitém roce 2024. Nejsou v něm jen americké prezidentské volby nebo volby do evropského parlamentu, ale proběhne i výroční summit NATO ve Washingtonu. Což bude v roce 2024, tedy v 75. roce od založení Severoatlantické aliance, mimořádně důležitá událost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale jen pro něj a jeho kámoše, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 23.01.2024 10:09:53
Pro ostatní je to další olověná koule na noze. Neuvěřitelný prospěchář zastupující hlavně sebe.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…