Senátor Fischer: Posílili jsme vzájemně výhodné vztahy s demokratickým Tchaj-wanem

04.09.2023 17:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Číně.

Senátor Fischer: Posílili jsme vzájemně výhodné vztahy s demokratickým Tchaj-wanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Pět let, co jsem senátorem, se intenzivně věnuji tématu ohrožení ze strany komunistické Číny a jak se proti němu bránit. Za tu dobu se toho hodně stalo: prezident Zeman poklonkoval čínským komunistům, prosil o čínské vakcíny proti covidu a společně s čínskou ambasádou vyvíjel nepřípustný nátlak na předsedu Senátu. Tehdy ještě parlamentní strany ochotně přijímaly návštěvy čínských komunistů. Čína se pokoušela ovlivňovat dění v naší zemi a firmy s českými zakladateli pracovaly na vylepšování obrazu Číny v ČR. Mezitím byly ve světě odhalovány případy čínské špionáže a naše bezpečnostní instituce bily na poplach. Vzpomínáte si ještě na nápisy na čínském šuntu, který Babišova vláda draze nakupovala, že „epidemie skončí, česko-čínské přátelství přetrvá“?

Za těch pět let se toho také hodně povedlo. Téma Číny se dostalo nejen do Parlamentu, ale také do agendy vlády nebo do širokého obecného povědomí. Na základě veřejných slyšení v Senátu jsme poukázali na slabá místa v přístupu vlády – šlo o podporu podnikatelů nebo odolnost státní správy a samosprávy proti cizímu vlivu. Posílili jsme také vzájemně výhodné vztahy s demokratickým Tchaj-wanem. A proto vysoce oceňuji, že dokonce státy NATO společně na summitu ve Vilniusu označily Čínu za ohrožení společných zájmů, hodnot i bezpečnosti.

Čínský zájem je totiž podlomit odolnost parlamentních demokracií a systematicky potírat kritické hlasy doma i v zahraničí. Když si se zahraničními partnery z demokratických zemí vyměňujeme zkušenosti, je skutečně o čem mluvit. Místo, kde je třeba se čínskému vlivu věnovat, jsou parlamenty, kde mají zákonodárci povinnost kontrolovat vlády a navrhovat legislativní úpravy s cílem posílit bezpečnost.

Jsem proto velmi rád, že jsme v těchto dnech v Praze hostili, spolu s paní poslankyní Evou Decroix, parlamentáře doslova z celého světa. Šlo o výjimečnou akci. Během jednání se setkali kolegové z Meziparlamentní aliance k Číně (IPAC), kde jsem už několik let spolupředsedou. Mám radost, že jsem mohl navázat osobní kontakty s těmi, které znám převážně z videokonferencí, a že je Praha v parlamentech po celém světě spojena s tak důležitým tématem, jako je obrana demokracie a svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane sernátore, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 04.09.2023 17:30:29
Česka vláda uznává jednu Čínu, podobně USA, EU, jste padly na holou hlavu?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.