Senátor Hilšer: Novela exekučního řádu může ovlivnit život několika set tisíc občanů

12.04.2021 15:45

Společná zpráva senátorů klubu Starostové a nezávislí, Pirátů a SEN 21

Senátor Hilšer: Novela exekučního řádu může ovlivnit život několika set tisíc občanů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Marek Hilšer

Senátoři klubu Starostové a nezávislí společně se senátorkou Adélou Šípovou a senátory Přemyslem Rabasem a Lukášem Wagenknechtem z klubu SEN 21 a Pirátů vyslali jasný signál ohledně podpory zavedení teritoriality exekutorů v exekutorském řádu. Tato novela zákona by dle senátorů výrazně přispěla ke spravedlivějšímu a efektivnějšímu systému a pomohla domácnostem, zasaženým exekucemi. Vzhledem k těžkým ekonomickým dopadům pandemie COVID-19 považují senátoři změnu za zcela zásadní. Novelu exekučního řádu by měla tento týden projednat Poslanecká sněmovna.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Senátoři si uvědomují, že je zatím značně nejasné, v jaké konečné podobě bude exekutorský řád poslanci schválen. Ovšem zcela nesouhlasí s možnou blokací novely zákona ze strany části Poslanecké sněmovny právě z důvodu zásadní systémové změny v podobě zavedení teritoriality. Ta by dle názoru senátorů i nezávislé analýzy Frank Bold dala za vznik pouze drobným legislativně-technickým nedostatkům, které by Senát mohl opravit.

„Novela exekučního řádu je zásadní legislativní návrh, který může přímo ovlivnit život několika set tisíc občanů České republiky. Možné snahy o oddalování, nebo snad úplná blokace novely v případě schválení pozměňovacích návrhů, zavádějících teritorialitu, považuji za škodlivé podléhání lobby predátorských exekutorů. Případné legislativně technické změny jsme připraveni zapracovat v Senátu. Není proto důvod schválení novely oddalovat,“ uvádí Marek Hilšer, senátor a iniciátor společného prohlášení (Senátorský klub Starostové a nezávislí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…