Senátor Linhart: Zvyšování daní není pro blaho občanů, ale na rozdávání dalších dárečků

04.12.2019 12:16

Senátoři budou na dnešní schůzi projednávat tzv. daňový balíček, který již minulý měsíc prošel Poslaneckou sněmovnou. Senátoři z klubu STAN však jeho přijetí odmítají.

Senátor Linhart: Zvyšování daní není pro blaho občanů, ale na rozdávání dalších dárečků
Foto: senat.cz
Popisek: Zbyněk Linhart

Vláda podle nich postupuje nekoncepčně, opakovaně nezodpovědně, a ke zdanění hazardu přistoupila, protože jí docházejí finanční zdroje. Zároveň hrozí, že se část her přesune do ilegality.

„Se stejnou úrovní zdanění hazardu zásadně nesouhlasím. V rámci hazardních her bychom měli umět zhodnotit, zda se jedná o aktivitu, která může prokazatelně vést k závislosti a přináší další společenské problémy nebo se jedná o únosnou aktivitu, jakou jsou např. loterie. Zvýšení jejich zdanění považuji za nepřiměřené i proto, že jejich společenská nebezpečnost je mizivá. Navrhované plošné zvýšení prostě není a nemůže být příspěvkem v boji proti hazardu a závislostem. Je to účelové a pragmatické opatření vlády, která hledá zdroje příjmu,“ říká senátor Starostů a nezávislých Jiří Růžička.

„Z Vládního daňového balíčku je opět zřejmé, že jde především o další příjmy do státního rozpočtu na další rozdávání předvolebních dárečků. A ty příjmy se vezmou od lidí, ať už ve formě zvýšených daní či poplatků, nebo od firem např. zdaněním rezerv pojišťoven. Je to vidět na zvyšování daní na tabák, která by měla být vyšší než v okolních zemích, daní loterií – ze sázení, paradoxně z toho nejrozšířenějšího a nejméně škodlivého. A stoprocentní zvýšení poplatků za úkony u Katastrálního úřadu, které nakonec podle státního rozpočtu na příští rok stejně skončí jinde - čili doložitelná lež o potřebě financí pro Katastrální úřad. Budeme proto navrhovat některé úpravy, které napraví alespoň ty nejkřiklavější změny,“ dodává senátor Zbyněk Linhart (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky