Senátor Michálek: Pozměňovací návrhy zvyšují ochranu klientů pojišťoven

24.08.2016 10:58

Dnes čeká Senát projednávání novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech. Pozměňovací návrhy, které předkládá senátor Libor Michálek, zajišťují informovanost klientů o provizích zprostředkovatelů a brání pojišťovnám snižovat odkupné skrytými poplatky.

Senátor Michálek: Pozměňovací návrhy zvyšují ochranu klientů pojišťoven
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Libor Michálek

„Předkládaná novela zůstala v ochraně zájmů spotřebitelů v půlce cesty. Provize zprostředkovatelů nebo pořizovací náklady pojišťoven jsou sice rozkládány na dobu 5-ti let, ale stále mohou tvořit i více než třetinu odkupného. Pozměňovací návrh by měl zabránit zavedení poplatku za ukončení smlouvy nebo jiných skrytých nákladů v pojistném programu,“ vysvětluje senátor Michálek.

Kromě toho pozměňovací návrh cílí i na zvýšení informovanosti pojistníků. Přesáhne-li odměna pojistného zprostředkovatele nebo pořizovací náklady pojišťovny 180% ročního pojistného, bude o tom zprostředkovatel nebo pojišťovna povinna písemně informovat zájemce o pojištění ještě před uzavřením smlouvy.

V souladu s těmito opatřeními upravuje předložený pozměňovací návrh i rozsah druhů pojištění, na které se vztahuje povinnost rozložení odměny za zprostředkování pojištění. Z povinnosti vyjímá rizikové pojištění, u kterého se rezervotvorná složka nevytváří.

„Ani tak ovšem nebude nová regulace ideální. Stále čekáme na to, až vláda předloží zákon o distribuci pojištění. Ten by měl přinést zvýšení transparentnosti pojistných produktů, zavést ukazatele nákladovosti nebo odpovědnost pojišťoven za kvalitu produktů, abychom se i v této oblasti dostali na úroveň vyspělejších států Evropy,“ doplňuje senátor Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…