Senátor Oberfalzer: Žijeme v bezpečí, blahobytu a svobodě. Ale historie nás učí, že nic z toho není samozřejmé

24.03.2019 13:32

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer si v pátek 22. března připomněl výročí úmrtí štábního kapitána Václava Morávka u jeho pomníku u Prašného mostu v Praze 6. Nezúčastnil se ale pietního aktu, který se každoročně koná na tomto místě, protože ho pořádá Český svaz bojovníků za svobodu. Květiny položil k pomníku Václava Morávka o hodinu dříve. K místopředsedovi Senátu Jiřímu Oberfalzerovi se přidali také členové vedení Poslanecké sněmovny, Rady hl. města Prahy, Městské části Praha 6, Společnosti Václava Morávka a zástupci Konfederace politických vězňů.

Senátor Oberfalzer: Žijeme v bezpečí, blahobytu a svobodě. Ale historie nás učí, že nic z toho není samozřejmé
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Projev místopředsedy Senátu Oberfalzera k výročí úmrtí odbojáře Václava Morávka

Vlastenectví, statečnost, věrnost, oddanost, povinnost.

Slova, která se dnes často relativizují, zesměšňují a někdy až zapovídají.

Přitom čím by byly národy, kdyby neměly ve svých řadách lidi těchto vlastností? Za dobu nacistické a komunistické totality se leccos z nich rozmělnilo, bylo přetřeno dobovými ideologickými nátěry tak, až se s nimi prakticky nebylo možno ztotožnit.

Je příkazem naší doby tyto principy vracet do našeho života a vetkávat je do našeho národního organismu, jako jeho přirozenou součást.

Dnes žijeme v bezpečí, blahobytu a svobodě. Ale historie nás učí, že nic z toho není samozřejmé, nic z toho není trvale zaručeno. Právě abychom si uvědomovali, že o tyto klíčové statky musíme pečovat a že může přijít doba, kdy je budeme muset znovu se zbraní v ruce bránit.

Právě pro naše vlastní vědomí odpovědnosti za budoucnost našeho národa a jeho svrchovanosti je důležité si stále připomínat příklady takových hrdinů, jakými byli Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek.

Naše současné bezpečnostní zajištění je dáno členstvím v obranném společenství demokratických zemí Severoatlantické aliance. Nesmíme připustit jeho zpochybňování, musíme si vážit naší armády a všech veteránů ať už těch válečných, kteří nasazovali své životy v boji proti nacismu a fašismu, nebo těch novodobých z mírových misí, kteří stejnou měrou a za cenu ohrožení vlastních životů naplňují naši spoluzodpovědnost za obranu svobody a demokracie.

Stojíme u památníku kapitána Václava Morávka, posledního ze Tří králů, který před 77 lety a jedním dnem padl v těchto místech. Jsme jemu, ale i všem hrdinům boje za svobodu povinni svým odhodláním nepoddat se útlaku a být vždy hotovi bránit se pokusům o destrukci naší civilizace a její kultury.

Čest jeho památce!

Nyní vás poprosím o minutu ticha.

Děkuji všem přítomným za účast na tomto našem skromném pietním aktu.

Jiří Oberfalzer
místopředseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).