Senátor Václavec: Rozporuplný zákon nám v ničem novém opravdu nepomůže

10.02.2022 21:27

Projev na 20. schůzi Senátu 10. února 2022 k pandemickému zákonu

Senátor Václavec: Rozporuplný zákon nám v ničem novém opravdu nepomůže
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ladislav Václavec

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, milé kolegyně, moudří kolegové.

Za sebe i za kolegy z našeho klubu PROREGION budu proti a budeme proti, a ne z důvodu politických, protože jsme ze vládních stran, ale z důvodů, které zde byly předchozími kolegy již řečeny a které nechci a nebudu zase opakovat. Jsem ředitelem nemocnice a na rozdíl od vlády si myslím, že situace není ještě zcela zvládnuta. A ač vidíme světlo na konci tunelu, bavíme se o 14 dnech, o březnu, tak můžeme být lokálně ještě velmi nepříjemně překvapeni. A i v této situaci nám ale tento rozporuplný zákon v ničem novém opravdu nepomůže.

Jsem zastáncem racionálních řešení a opravdu systémových opatření v celé tady této covidové kauze. A v rámci racionality a zklidnění celé situace mi připadá jako nejlepší řešení zamítnutí této předlohy. Pana ministra bych rád poprosil, aby místo znovupřehlasování případného negativního stanoviska Senátu v legislativní nouzi nechal prodloužit platnost stávajícího zákona i při vědomí jeho chyb, což si myslím, že by se do konce února v legislativní nouzi mohlo stihnout, a využijme čas, který nám dává omikron, který nám dává proočkovanost, nástup jara, a připravme ve spolupráci s odbornou zdravotní i legislativní veřejností pandemický zákon, který nebude řešit jen covid, ale každou případnou infekci, a hlavně bude respektovat občanská práva a svobody a případné jejich omezení, ke kterému určitě musí dojít. Nejen veřejnosti dobře vysvětlí, ale zároveň je plně kompenzuje. A pak vám za nás kluby slíbíme, že ač z nevládní party, tak budeme určitě radostně pro.

Nakonec bych se chtěl jenom zeptat, protože jsme tady opakovaně strašení tím, že pokud pandemický zákon neschválíme, tak skončí čtečka, a občané nebudou cestovat apod. Myslím si, že tak úplně není pravda, nevím, jestli to zámysl, a to bych se ptal, jestli je to pravda, pane ministře, protože v zákoně č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v § 62 odst. 2 se přímo píše, že ministerstvo zdravotnictví je oprávněno zřídit službu mobilní aplikace pro účely epidemiologického šetření a zpracovávat osobní údaje o prostorové blízkosti uživatelů, zjištěné tajnou interakcí i zařízení apod., a tento paragraf a tento odstavec si myslím, že řeší tyto mobilní aplikace, a ten zůstává i při zrušení čtečky, při zrušení pandemického zákona.

Děkuji za vysvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …