Senátor Valenta: Je nemyslitelné, abychom bojovali proti nebezpečí palicemi nebo valaškami

06.12.2017 21:20

Projev na 11. schůzi Senátu dne 6. 12. 2017 k návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon o bezpečnosti České republiky

Senátor Valenta: Je nemyslitelné, abychom bojovali proti nebezpečí palicemi nebo valaškami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Dobrý pozdní večer. Pane předsedo, senátorky a senátoři, chtěl bych zde jednoznačně podpořit předloženou novelu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, neboť se domnívám, že v současnosti je zejména na evropské úrovni o přespříliš přísnou regulaci legální držby zbraní začíná připomínat pověstný hon na čarodějnice.

Je taková deklarace vůbec důvěry státu v legální držitele zbraní velmi žádoucí? Zároveň se domnívám, že je velmi správná i motivace iniciátorů této novely, která usiluje o určitý způsob zapojení legálních střelců do systému zajištění bezpečnosti našich obyvatel. Je přece nemyslitelné, abychom bojovali proti nebezpečí palicemi nebo valaškami. Není v ničím zájmu, aby se z České republiky stal divoký západ nebo abychom přebírali americký model práva na legální ozbrojení. Ani jedno z toho však není cílem předložené novely a ani jedno z toho však není cílem předložené novely a ani jedno se navíc v případě jeho přijetí nenaplní. Tato změna ústavního pořádku je daleko spíš potvrzením statusu quo a má zejména deklaratorní význam. Dává jasně najevo, že právo nabývat zbraň u nás za přísných podmínek existuje, že je legální, držitelé zbraní musí splnit nějaká pravidla, a zároveň je na druhé straně stát respektuje a počítá s nimi pro určité krizové situace. Tak je to dle mého naprosto v pořádku, protože pokud by měl stát garantovat bezpečnost ve zcela utopistické představě, musel by každý občan mít svého policistu či ochranku, která by ho střežila nepřetržitě. To ale samozřejmě není reálné a proto nevidím problém v tom, aby se na bezpečnosti podíleli i lidé, kteří prokázali určitý stupeň dovednosti v manipulaci se zbraní, příčetnost a poslušnost k zákonu této země.

Odpůrci předloženého zákona nejčastěji argumentují tím, že neexistuje navazující právní úprava. Na to lze opáčit , že ale přece existuje stávají právní úprava legální držby zbraní, která jednoznačně stanoví kritéria, jež je nutné pro získání zbrojního průkazu pro pořízení zbraně splnit.

Zákon o zbraních a střelivu dává v tomto jasně mantinely a existuje široká názorová shoda mezi politiky a odbornou veřejností v tom, že tato úprava je jednou z vůbec nejkvalitnějších na světě. Nevidím tedy jediný důvod, proč bychom se měli obávat toho, že s touto novelou nastane nějaké masivní ozbrojování či militarizace společnosti.

Projednávanou předlohu vnímám kromě jiného jako určitý opěrný bod pro odmítnutí nové evropské směrnice o zbraních, která má za cíl zpřísnit pravidla pro legální držbu zbraní, regulovat některé zbraně či zbraňové komponenty, u nichž to postrádá smysl. Bez ohledu na to, zda tato novela tuto novelu zastaví či nikoliv, je v tuto chvíli nezbytné, abychom vyslali jednoznačný signál, že ji odmítáme. A měli bychom k tomu využít každé příležitosti, tedy i možnosti schválit tento zákon. Postrádá totiž smysl omezovat právo nelegální držby zbraní v době, kdy přibývá teroristických útoků páchaných povětšinou nelegálně získanými zbraněmi v době, kdy legální držitelé zbraní svého práva nezneužívají a jejich kriminalita je mizivá. V době, kdy podmínky jsou již dostatečně přísné a zbrojní průkaz opravdu nezískává ledaskdo, ale pouze ten, kdo projde náročnými testy. V tomto kontextu se domnívám, že evropská regulace, která přichází, je naprosto hloupá a neopodstatněná. Evropská unie tak opět zbytečně zasahuje do svobod občanů, kteří jsou dbalí zákona, místo toho, aby reálně přitvrdila v boji proti teroristům v potírání nelegálního trhu se zbraněmi či ochraně svých vnějších hranic. Jsem přesvědčen, že tomuto trendu musíme jasně říct svoje ne a konečně je zastavit. Regulace legální držby zbraní totiž v žádném případě nepovede k eliminaci rizika terorismu či kriminality, ale naopak nárůstu nelegálního obchodu se zbraněmi. Je něčím, co patří daleko spíš do totalitních režimů, které povětšinou se obávají ozbrojených lidí a snaží se je odzbrojit pod pohrůžkou nejvyšších trestů. A to je směr, kterým bychom se neměli vydávat. Myslím si, že 100 000 lidí na petici a 300 000 legálních držitelů zbraní si přeje tuto změnu a je to proti hrstce lidí z Evropské komise. Koho máme poslouchat? Evropské úředníky anebo naše občany? Já říkám naše občany. Proto chci tedy deklarovat, že tento zákon podpořím a chtěl bych vás požádat a poprosit, abyste také tak učinili. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice