Senátor Valenta: Samosprávu čekají po volbách těžké boje o základní principy

10.05.2018 12:24

Proto obce a města musí vést silní lídři a řídit sebevědomá zastupitelstva

Senátor Valenta: Samosprávu čekají po volbách těžké boje o základní principy
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

V říjnu nás čekají komunální volby. Budou jiné, než bývaly ty předchozí. Mnohem důležitější. Půjde totiž více než v jiných letech o to, zda se do čela obcí a měst dostanou opět silné, a ještě lépe silnější osobnosti, které budou připraveny svést desítky bojů o samu podstatu samosprávy – o samostatnost, svobodu a nezávislost na státu. Budou muset být zdravě drzé, zkušené, a budou muset mít někdy odvahu postavit se tak trochu proti všem, kteří jim budou radit, ať raději mlčí a nedělají nic.

V rámci AKADEMIE SAMOSPRÁV mapujeme desítky soudních kauz, kde často až soudy vnáší do zásahů státu do samosprávy zdravý rozum. A podat žalobu, kterou ještě nikdy nikdo nepodal, vyžaduje odvahu a přesvědčení o své pravdě. Zažívali jsme to v průběhu týdnů, kdy jsme dávali dohromady podpisy senátorů pod podnět k Ústavnímu soudu proti zákonu o střetu zájmů. Chtělo to odvahu přijít s odvážnými právními argumenty a vůli zajistit podporu senátorů. A podařilo se. A podobných bojů bude ještě víc. 

Poslední roky přinesly řadu významných soudních rozsudků, a řada jich je tzv. na cestě. V rámci přednášek AKADEMIE SAMOSPRÁV se o nich dozvídáte, a některé budou tématem úterní konference v Kurdějově nejen nad novým zákonem o obcích. Nový zákon totiž sám o sobě nepomůže, pokud zde bude pořád snaha státu dělat z obcí poslušné národní výbory. Je proto dobré, že kolem AKADEMIE SAMOSPRÁV, stejně tak jako kolem dalších projektů advokátky Jany Zwyrtek Hamplové, s níž jsme AKADEMII SAMOSPRÁV založili, se vytváří zdatná skupina odborníků, kteří samosprávu jednak odborně drží, jednak ji sjednocují bez ohledu na stranické příslušnosti, a dodávají jí sebevědomí a sílu. Bylo to velmi zřetelné na kongresu FORUM MUNICIPAL 2018, kterého jsem se jako host tento rok účastnil, a kde jsem cítil jednotu, semknutost a odhodlání nedat se.

A o to půjde v dalším volebním období v obcích a městech – nedat se. Já osobně tomu budu rád nápomocen, protože samospráva je nepochybně základem fungování státu. A silná samospráva může pomoci tam, kde stát selhává. Ne nadarmo řekl host kongresu FORUM MUNICIPAL prof. JUDr. Jan Kuklík, CSc., děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy, že každá diktatura se jako první snaží oslabit právě samosprávu. To bychom si měli dobře pamatovat.

Bude proto třeba zvolit do zastupitelstev obcí a měst první ligu, silné starosty a silné starostky, ale nejen je – i sebevědomá zastupitelstva. Kteří samosprávu oslabit nedají, ale právě naopak. Kteří ji dokáží udělat silnější.        

Ivo Valenta
slovácký senátor

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…