Senátor Veleba: EU při řešení migrační krize selhala

20.07.2017 18:22

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k Bílé knize o budoucnosti Evropy

Senátor Veleba: EU při řešení migrační krize selhala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové.

Já mám jenom pár poznámek. EU při řešení migrační krize selhala. Ne že neselhala. Selhala! Nechci tady prostě dál to komentovat, ale poslední aktivita, kterou nemám analyzovanou, to znamená, mám ji přečtenou z různých zdrojů v médiích, je, že Itálie si naprosto neví rady z té situace, která tam je, kdy v prvním pololetí, tuším, do Evropy, to znamená zejména do Itálie, ale možná také do Španělska připlulo 100 tisíc migrantů, tak jestli toto je řešení, nebo jestli toto je pod kontrolou, tak já pravděpodobně žiji v jiné EU. Takže selhala!

Já sám jsem přečetl... (V sále je rušno) Mohl bych poprosit, mě to ruší... Já sám jsem přečetl a mnozí z vás také některé věci od Tomáše Bati. Jedno z jeho ústředních hesel bylo: Mysli globálně, jednej lokálně. Podle toho se choval a dokázal to, co dokázal. Já osobně sám si myslím, že otočit toto heslo, že to prostě nevede k úspěchu, nevede to ke svobodě, vede to k té loajalitě.

Pak jsem chtěl ještě říct, že pokud se týká té naší pozice v EU, nebudu tady rozebírat svoje názory, 9 let jsem tam jezdil na zasedání agrárních organizací, nevládních organizací, podotýkám, to znamená, chci tím říct, že jsme za to neměli žádné peníze, měl jsem za to normální diety, nic víc, nic méně. A jeden čas jsem vykonával pozici jednoho z pěti místopředsedů COPY, COPA je volně řečeno... Prostě zastřešující organizace nevládních organizací EU. Takže to má prezidenta a pět viceprezidentů. Takže říkám to tady proto, to byla čestná funkce, že zkrátka a dobře jsem trošku jako pronikl do těch struktur, něco jsem tam viděl a slyšel. Já si bohužel myslím, že jedno z pojiv EU je pojivo materiální, jsou peníze, jsou různé prebendy, čemuž bych rozuměl, nejsem typ člověka, který prostě říká: Tak ten a ten funkcionář má plat 150 tisíc, já mám třeba jako dělník nebo technik 20 nebo 30. Nejsem ten typ. Ale jsou určité proporce. Ten, kdo dokáže se dostat do jakékoli pozice ve strukturách, nemyslím nevládních, ve strukturách EU a srovná se to s obdobnou pozicí v národních státech, tak jsou to násobky zkrátka. Toto je hlavní pojivo držení EU, kdyby to tak nebylo, tak by Británie neudělala to, co udělala, nebo Anglie neudělala to, co udělala. Kdyby to tak nebylo, tak by ta unie tu migrační krizi řešila.

Je tady třeba připomenout dublinské dohody, nechci se mýlit, já občas něco spletu, myslím, že jsou to dublinské dohody, které říkají, které nikdo nezrušil, platí, nebo neplatí? Ty říkají, volně řečeno, že ti migranti, a to je jedno jací, jakých národností atd., tak že to má být řešeno na tom území státu EU, kde zkrátka oni se objeví, jak to každý z nás ví. Takže EU selhala.

Já bych do tohoto tolik nešťoural, já jsem si myslel, že do toho přejde tento bod, jsou tady některé další zákony nebo další body jednání, ale tvrdit, že EU toto zvládla, já to skoro považuji za provokaci. Ale nic ve zlém, vaším prostřednictvím, pane předsedající, paní první místopředsedkyně, jsou věci, které se říct musí. Já osobně bych k mikrofonu nešel... Je to moje prostě reakce. Jak to dopadne, ta unie, těžko říct. Ale pokud se neobjeví politik typu, nevím, Helmuta Kohla mě napadá, nebo dalších, nebudu teď hledat v paměti, našel bych je snadno, tak udržet to jenom prostě tímto, nedopadne to dobře.

Můj názor, nemusel bych to říkat, ale aby nedošlo k mýlce, co reprezentuji moje názory, není to důležité momentálně, tak není vystoupit z EU, ale ta EU se musí přinutit k tomu, aby začali konat. To znamená, musí se zreformovat. Obávám se, že toho nejsou schopni ti politici. Takže můj názor je ten, že je třeba nechat prostor nebo upravit legislativu tak, dát prostor referendu, aby ti mocipáni, to je jediné slovo, které je mimo korektnost, věděli, jaké jsou skutečně názory těch lidí, ty nelze ignorovat. To neodrazíme tím, že si tady řekneme, že to je OK a budeme si tady hrát se slovíčky. Ty reálné děje jsou, a jsou takové, že v Itálii je takový stav, jaký je, a oni, já jsem to tady neřekl prve, protože to opravdu nemám zanalyzované, že údajně Itálie chce navrhnout, aby prostě na dva roky ti migranti, kteří tam teď jsou, oni si s nimi nevědí rady, tak aby dostali vízum na dva roky a byli rozmístěni do jednotlivých států Evropy. Nevím, jestli to tak je, nebo ne, ale v médiích to tak bylo. Možná, že to tak není. Ale i kdyby to tak nebylo, tak jich je tam takový počet, jaký je. Prostě to napětí tam bude.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…