Senátor Vystrčil: Jak se postaráme o lidi, kteří tam pracovali?

20.07.2022 19:05

Projev na 27. schůzi Senátu dne 20. července 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu s výpovědí Dohody o zřízení Spojeného ústavu jaderných výzkumů (SÚJV).

Senátor Vystrčil: Jak se postaráme o lidi, kteří tam pracovali?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Já nijak nezpochybňuji to rozhodnutí, pouze tu mám některé dotazy, které by asi měly být podle mého názoru veřejně zodpovězeny. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9637 lidí
Já tady mám – a předpokládám, že nejsem sám, kdo dostal dopis od pracovníků Spojeného ústavu jaderných výzkumů. Oni v něm upozorňují kromě jiných věcí, o kterých si myslím, že jsou řešitelné, i na to, že není dobře vyřešena jejich další existence. Protože pokud jsou tam vzdělaní lidé, já nevím, pokud jsou tam vzdělaní lidé, kteří něco umí a kteří by mohli této republice sloužit někde jinde, tak bych očekával od českého státu, že pokud z důvodů, které mi připadají logické, řekne, že nebudou pracovat na nějakém vědeckém pracovišti, protože to pro nás v tuto chvíli není přijatelné, že řekne – a my jsme se o tyto lidi, pokud samozřejmě jsou prověření atd., což nevím, postaráme.

Čili moje otázka zní, jak se o ně postaráme? Jak se postaráme o tyto lidi, kteří tam dneska pracovali? A já nemůžu vyloučit, a skoro bych řekl, že dělali svoji práci, jak nejlépe uměli.

To znamená, ten můj dotaz, nevím, jestli ten dopis znáte nebo ne, ale ten můj dotaz směřuje k tomu, jak se postaráme o lidi, kteří dnes v Dubně pracují, kteří tam mají platné pracovní smlouvy, které podle mého názoru musí nějak skončit, jestli počítáme s tím, že nějakým způsobem budou někam zařazeni, budou dále jejich schopnosti využity, jestli s nimi o tom někdo mluvil, jestli s nimi situaci někdo probral, jestli jim ji vysvětlil, a jestli to není tak, že tu někde probíhá nějaké dojednávání, že něco zrušíme a tito, kterých se to týká, o tom vůbec nic neví a ani se nikdo neobtěžoval jim to vysvětlit. To znamená, ptám se, zda komunikace probíhala, zda to vysvětleno bylo a jaké byly nabídnuty alternativy, aby dále mohli být využiti, pokud využitelní jsou. Děkuji.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…