Senátorka Horská: Nezdržovat, rychle projednat a pomoci těm, na koho dopadla koronakrize

11.04.2020 10:15

Jednorázový příspěvek ve výši 25 tisíc korun dostanou od státu kvůli koronavirové krizi osoby samostatně výdělečně činné. Po Sněmovně schválil návrh také Senát. Předlohu už podepsal i prezident Miloš Zeman.

Senátorka Horská: Nezdržovat, rychle projednat a pomoci těm, na koho dopadla koronakrize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně Miluše Horská

„K projednávaným návrhům bychom měli připomínky, ale zákony jsme podpořili. Chceme, aby se zlepšovala situace našich občanů, tady je třeba rychlost,“ sdělila první místopředsedkyně klubu a také strany Šárka Jelínková.

„Přednostně jsme se zabývali třemi zákony, které Sněmovna schválila v úterý ve stavu nouze,“ uvedl předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Petr Šilar. Podle jeho slov je na místě podpořit taková opatření vlády, která se týkají stabilizace zaměstnanosti, podpory pracovních míst u firem i bezúročných úvěrů pro firmy.

„Nezdržovat, rychle projednat a pomoci těm, na koho dopadla koronakrize. Taková je dnešní schůze Senátu za nouzového režimu. Odsouhlasili jsme i pomoc pro OSVČ," okomentovala jednání horní komory senátorka za KDU-ČSL a místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

Senát tak přijal jednorázový příspěvek 25 000 korun jako kompenzaci pro OSVČ. S žádostí o příspěvek se mohou tyto osoby osobně nebo elektronicky obrátit na finanční úřady. Podporu získal také návrh na změnu pravidel zaměstnanosti, který umožňuje nezaměstnaným se hlásit do evidence uchazečů o zaměstnání i na dálku. Firmy, které zaměstnávají postižené, také nemusejí dokládat bezdlužnost kvůli státním příspěvkům na jejich mzdy a dalším dotacím. Podobně to bude platit i pro firmy, které požádají o příspěvky na mzdy zaměstnanců v rámci takzvaného kurzarbeitu.

Senát také v doprovodném usnesení vyzval ministryni financí Alenu Schillerovou, aby v co nejkratší době připravila změnu zákona o příspěvku. Senátoři chtějí, aby zákon zahrnoval i lidi, kteří podnikají a současně s tím mají i zaměstnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice