Senátorka Horská: Stát dlouhodobě lidem neumožňoval dozvědět se počet a výši svých dluhů

24.06.2022 18:27

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k zákonu o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce

Senátorka Horská: Stát dlouhodobě lidem neumožňoval dozvědět se počet a výši svých dluhů
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře,

jenom bych chtěla podotknout v tuto chvíli, že toto důležité projednávání tohoto zákona, které v podstatě dělá z dlužníků lidi, kteří budou pracovat, budou odvádět daně, že ten zákon snižuje i rozpočet na sociální dávky, je velmi důležité. To, že se udělila možnost oddlužit lidem i v Milostivém létu 2, vnímáme to z té naší zpravodajské zprávy, že to je gesto státu, který dlouhodobě ty lidi, jaksi jim neumožňoval se vůbec dozvědět o počtu a výši svých dluhů. Takže tím, že Milostivé léto 2 navazuje na Milostivé léto 1, stát otevřel tu možnost a napravuje, řekla bych, tu reputaci z minula. Chtěla bych jenom připomenout, že se to týká fyzických osob, že si může požádat každá fyzická osoba, která ovšem nesmí být v insolvenci, musí to řešit se soudním exekutorem.

Také bych chtěla říci, že ty výstupy té první části Milostivého léta, kterou jsme tady nedávno zpravodajovali a přijali, přinesla hodně velký obraz o tom, jak se s exekucemi zahýbalo, že počet exekucí klesl o 2/3, takže 42 tisíc exekucí bylo zastaveno, ovšem, co se nesnížilo, je počet exekucí na jednu osobu. Předpokládáme, že ti, co nemohli v prvním období, nevěděli o tom, že se mohou oddlužit, tak tu situaci využijí teď. Také vnímám jako pozitivní to, že s tím mohou pomoci i zaměstnavatelé. Vím, že se jedná s Hospodářskou komorou, je to velmi na místě, protože zaměstnavatelé exekuce svých zaměstnanců velmi brzdí v provozu.

Doporučuji, náš výbor přijal jednomyslně. Věřím, že přijmeme i zde.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině