Senátorka Horská: Stát dlouhodobě lidem neumožňoval dozvědět se počet a výši svých dluhů

24.06.2022 18:27

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k zákonu o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce

Senátorka Horská: Stát dlouhodobě lidem neumožňoval dozvědět se počet a výši svých dluhů
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře,

jenom bych chtěla podotknout v tuto chvíli, že toto důležité projednávání tohoto zákona, které v podstatě dělá z dlužníků lidi, kteří budou pracovat, budou odvádět daně, že ten zákon snižuje i rozpočet na sociální dávky, je velmi důležité. To, že se udělila možnost oddlužit lidem i v Milostivém létu 2, vnímáme to z té naší zpravodajské zprávy, že to je gesto státu, který dlouhodobě ty lidi, jaksi jim neumožňoval se vůbec dozvědět o počtu a výši svých dluhů. Takže tím, že Milostivé léto 2 navazuje na Milostivé léto 1, stát otevřel tu možnost a napravuje, řekla bych, tu reputaci z minula. Chtěla bych jenom připomenout, že se to týká fyzických osob, že si může požádat každá fyzická osoba, která ovšem nesmí být v insolvenci, musí to řešit se soudním exekutorem.

Také bych chtěla říci, že ty výstupy té první části Milostivého léta, kterou jsme tady nedávno zpravodajovali a přijali, přinesla hodně velký obraz o tom, jak se s exekucemi zahýbalo, že počet exekucí klesl o 2/3, takže 42 tisíc exekucí bylo zastaveno, ovšem, co se nesnížilo, je počet exekucí na jednu osobu. Předpokládáme, že ti, co nemohli v prvním období, nevěděli o tom, že se mohou oddlužit, tak tu situaci využijí teď. Také vnímám jako pozitivní to, že s tím mohou pomoci i zaměstnavatelé. Vím, že se jedná s Hospodářskou komorou, je to velmi na místě, protože zaměstnavatelé exekuce svých zaměstnanců velmi brzdí v provozu.

Doporučuji, náš výbor přijal jednomyslně. Věřím, že přijmeme i zde.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…