Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ministr vnitra není oprávněn cokoli obcím doporučovat

29.12.2023 9:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k doporučení ministra vnitra Víta Rakušana, aby obce nepořádaly ohňostroje.

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ministr vnitra není oprávněn cokoli obcím doporučovat
Foto: Archiv PL
Popisek: Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová

Ministr vnitra není oprávněn cokoli obcím doporučovat - není jejich nadřízený. Je ale možné, že to ani po dvou letech neví. Ministr Rakušan stylem své výzvy obcím překročil své kompetence.   

Nemám ráda moralizování, gesta a dvojí metr - na “šlechtu” a prostý lid. Hlavně tam, kde to dotyčnému absolutně nepřísluší, a překračuje tím hrubě své kompetence. Proto bych byla ráda, kdyby pan ministr Rakušan neříkal starostům, co mají a nemají dělat, protože je čistě na nich, co ve svých obcích a městech udělaji a co ne. Samospráva je zaručena Ústavou, a nikdo, včetně ministra, premiéra a prezidenta jí nemá právo říkat, jak se má zachovat. Vyjádření ministra Rakušana tak lze vnímat pouze jako vyslovený soukromý názor, co podle něj  je a není správné. Ovšem jen jako soukromé osoby. Jakákoli výzva starostům, respektive obcím a městům, z pozice jeho funkce, není absolutně na místě, a je ústavně zcela nevhodná a tzv. přes čáru. Pan ministr by si měl nastudovat, co spadá do jeho kompetence, a stylem vyjadřování to jasně odlišovat. A nepoužívat hlavičkový papír ministerstva.

A chce-li moralizovat, mohl by začít u svých vládních kolegů, a nechat na pokoji obce a města.

“Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu na síti X vyzval starostky a starosty obcí, aby nepořádali silvestrovské ohňostroje. K omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi.

Důvodem je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze z minulého týdne, která si vyžádala 14 obětí, a také dvojnásobná vražda z Klánovického lesa.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…