Šichtařová (Svobodní): Přijetí eura by poškodilo ekonomiku ČR

20.12.2023 8:33 | Komentář

V souvislosti s tím, že dnes 20. 12. 2023 bude vláda projednávat možnost vstupu ČR do mechanismu směnných kurzů (ERM II), Svobodní důrazně upozorňují na fakt, že ekonomové, a to i z řad státních institucí, se shodují, že tento krok by nevratně poškodil ekonomiku ČR.

Šichtařová (Svobodní): Přijetí eura by poškodilo ekonomiku ČR
Foto: archiv
Popisek: Markéta Šichtařová

Za velmi kontroverzní považujeme už jen to, že vláda o vstupu do ERM II vůbec uvažuje jako o možnosti navzdory tomu, že je zcela v rozporu s odbornými doporučeními ministerstva financí (MF) a České národní banky (ČNB).

Zpráva o ekonomické sladěnosti Česka s eurozónou, kterou připravila odborná skupina zástupců MF a ČNB, objektivně konstatuje, že Česko bude zřejmě příští rok plnit některá z tzv. maastrichtských kritérií pro zavedení eura. Tato kritéria jsou nezbytnou podmínkou k tomu, aby země směla žádat o vstup do eurozóny. A současně s tím odborná zpráva MF a ČNB – také objektivně – doporučuje nedělat v tomto směru žádné kroky, tedy o členství v eurozóně nežádat.

Shodné stanovisko vyjádřili i ekonomičtí odborníci, kteří se účastnili jednání u kulatého stolu v Senátu na téma přijetí eura: Proti přijetí eura se na tomto jednání vedle ekonomů z MF a ČNB postavili také ekonomové za Vysokou školu ekonomickou (VŠE) anebo M. Šichtařová, ekonomická expertka strany Svobodní. Ekonomové a akademici z řad státních institucí stejně jako komerčních institucí konstatují následující důsledky potenciálního přijetí eura:

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

  • Krátkodobé zvýšení inflace (skrze cenové úpravy bezprostředně po přijetí) 
  • Dlouhodobé zvýšení inflace v horizontu desetiletí (skrze zrušení kurzového konvergenčního kanálu a snížení úrokových sazeb) 
  • Zpomalení růstu HDP (skrze odbourání autonomní monetární politiky) 
  • Ztrátu konkurenceschopnosti země (skrze tlak na změnu struktury ekonomiky) 
  • Snížení potenciálu HDP (skrze snížení konkurenceschopnosti) 
  • Zvýšení zadlužení (skrze uměle vynucené snížení nákladů financování) 
  • Ručení za problémy věřených financí ostatních členů eurozóny

Markéta Šichtařová k tomu za Svobodné říká: „Přijetí eura se naivně vydává za vstup do VIP klubu. Při rozhodování o jeho přijetí mnozí podporovatelé eura přihlížejí k pouhým emocím. Přijetí eura však není otázkou emocí – jedná se vysoce odborný problém. Tak jako se neurochirurg při operaci mozku nesmí řídit pouhými dojmy a zanedbávat vědecká fakta, tak ani o přijetí eura by neměli rozhodovat populismus a naivní emoce, nýbrž ekonomická fakta. A ta přijetí eura jednoznačně diskvalifikují z racionálních úvah coby krok trvale poškozující hospodářskou strukturu a konkurenceschopnost ČR.“

Svobodní konstatují, že fakta, vědecká metoda, odbornost, hospodářská prosperita i vůle lidu hovoří jasně proti přijetí eura. Z toho důvodu také Svobodní iniciovali petici za zachování české koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii