Skalický (Pro Prahu): Sprostý exekutor = zákaz vstupu na Prahu 5

19.08.2014 7:52

Dostali jste se Vy nebo někdo z Vašich blízkých někdy do problému s exekucí ? Bohužel, to je běžná součást dnešního života. Loni bylo nařízeno celkem 714 tisíc exekucí, ale kolik z nich neoprávněně nebo chybně?

Skalický (Pro Prahu): Sprostý exekutor = zákaz vstupu na Prahu 5
Foto: red
Popisek: Jan Skalický, kandidát hnutí PRO PRAHU

Příběhy, které slyším, když si povídám s občany Prahy 5, mě šokují. Běžné je, že exekutoři vymáhají promlčenou pohledávku, ačkoliv všichni právně vzdělaní zapojení do procesu vymáhání vědí, že se jedná o promlčenou věc. Občan, který tomu vůbec nerozumí, se tak musí sám přihlásit, že je pohledávka promlčena, jinak má smůlu. Možná je to zákonné, ale rozhodně je to sprosté. To že státní VZP sídlící v Praze si na dlužníky z Prahy najme exekutora až v Karviné, aby se lidi nemohli ani podívat do spisu, je až zarážející. To, že kvůli 15 tisícům dluhu exekutor obstaví dům, beru za naprostou šikanu. A to je jen pár z příběhů lidí žijících u nás ve městě. Nikdo se nezamýšlí nad tím, jestli je přiměřené, aby náklady na exekuci v první fázi, kdy se jedná o rozeslání 10 až 20 dopisů převážně generovaných z předpřipravených vzorů, byly klidně téměř 10 000 Kč ! Já to budu moci řešit, pokud se stanu zastupitelem Hl. města Prahy, protože Praha má možnost předkládat návrhy zákonů a jejich novel. S řešením všech ostatních problémů chci lidem pomoci a tak jako nový starosta Prahy 5 zřídím funkci veřejného Ochránce práv občanů Prahy 5. Nechci se v žádném případě zastávat nezodpovědných lidí, kteří si na splátky nakoupí zboží nebo služby za stovky tisíc a pak to nesplácí, těm nabídnu pomocnou ruku v podobě kurzů na zvyšování finanční gramotnosti. Pro mě je zcela zásadní zastat se těch, kteří mají nějaký opravdu zanedbatelný dluh, jako je například zapomenutá pokuta z MHD nebo drobné opomenuté platby za všechno možné. Takovým lidem se totiž ani nevyplatí vzít si právníka, jelikož by je stála více právní rada, než samotná exekuce. Ochránce práv důsledně zkontroluje správnost postupu těchto sprostých exekutorů a u těch slušně se chovajících občanům pomůže vyjednat splátkový kalendář nebo jiné přijatelné řešení. Nebudu tolerovat, aby člověk, který ze svých skromných příjmů ušetří 500 Kč měsíčně, pak dva roky svého šetření zahodil za neoprávněnou exekuci, to je prostě svinstvo. Samozřejmě Ochránce práv bude sloužit i jako zpětná vazba na kvalitu fungování úřadu MČ Praha 5, nikdo už nebude muset zjišťovat, kde si může stěžovat, pokud bude úřad v něčem špatně fungovat. Prostě bude mít jeden konkrétní kontakt. O každé takové stížnosti nebo problému s exekutory budu chtít být já jako starosta informován a budu chtít znát, jak byl problém vyřešen. Následně pak budu moci přijímat opatření ať už personální či jiná k nápravě.

Ing. Jan Skalický

  • HPP
  • politické hnutí PRO PRAHU, kandidát na starostu Prahy 5
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: PRO PRAHU

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…