Skopeček (ODS): Vláda se musí bránit i ekonomickým dopadům koronaviru

06.03.2020 21:46

Zdraví je na prvním místě, ale COVID-19 bude mít i celosvětové ekonomické důsledky a české – již tak zpomalující – hospodářství se negativním ekonomickým důsledkům nevyhne.

Skopeček (ODS): Vláda se musí bránit i ekonomickým dopadům koronaviru
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Mluví se o zpomalení růstu nejen čínské, ale celé světové ekonomiky a například OECD ve své zprávě ze začátku tohoto týdne hovoří o prudkém zpomalení světové ekonomiky v polovině roku 2020. Pokud by se nákaza koronaviru rozšířila v širším asijsko-tichomořském regionu, odhaduje OECD celosvětový růst v roce 2020 jen na 1,5 %. To by bylo oproti loňskému 2,9% růstu značné zpomalení.

Na tempa růstu světové ekonomiky, ale i ekonomik jednotlivých států včetně ČR budou mít značný vliv problémy dodavatelsko-odběratelských řetězců. Týká se to jak součástek pro průmyslové podniky, tak finální produkce. Další problémy lze očekávat z důvodu oslabení některých sektorů ekonomiky, jako je například oblast služeb souvisejících s cestovním ruchem a podobně. Podniky mohou mít problémy s výpadky pracovní síly. I z těchto důvodů doporučilo OECD, aby vlády jednotlivých států kromě potlačení epidemie a řady zdravotnických opatření přistoupily rovněž k hospodářsko-politickým krokům na podporu domácností a podniků, které jsou šířením koronaviru nejvíce zasaženy.

„Česká vláda v tomto ohledu neudělala ještě vůbec nic. K řadě opatření přistupuje nejvíce postižená Itálie, která přišla s rozsáhlým balíčkem fiskálních opatření. Ale i Německo a další země začaly diskutovat možná opatření na podporu ekonomiky zasažené důsledky koronaviru. V dalších zemích můžeme vidět opatření ze strany měnové politiky, konkrétně snižování úrokových sazeb centrálních bank, ke kterým přistoupily například Spojené státy, Austrálie či Kanada. I přesto, že u nás situace není tak dramatická, jako je například v Itálii, neměli bychom ekonomické důsledky COVID-19 ignorovat. Vláda musí co nejrychleji přijít s jasnými opatřeními, která pomohou jak českým podnikům, tak domácnostem. Cestou přitom není zvyšování veřejných výdajů, ke kterému dochází několik let a ekonomika přesto zpomaluje. Pomoc v boji proti ekonomickým důsledkům koronaviru by měla mít podobu daňových úlev domácnostem i podnikům. Pokud tento krok neučiní sama vláda, navrhneme toto téma projednat na půdě Poslanecké sněmovny a přijdeme s vlastním mixem daňových úlev s cílem pomoci ekonomice před propadem,“ říká místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…