Sládeček (SPD): Mimořádné zisky poputují zpět společnostem, a to včetně nemalých úroků

23.02.2023 18:43

Interpelace na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 23. února 2023 na předsedu vlády ve věci předražených energií.

Sládeček (SPD): Mimořádné zisky poputují zpět společnostem, a to včetně nemalých úroků
Foto: archiv KS
Popisek: Poslanec SPD Karel Sládeček

Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, posledních měsících se na mě stále častěji obracejí občané, kteří jsou do značné míry rozčarováni a zklamáni současným přístupem vlády ohledně boje s energetickou krizí a výší cenových stropů stanovených patřičným nařízením vlády. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48203 lidí
Tyto stropy stanovují cenu energií pro odběratele zhruba na trojnásobku průměru minulých let, což může v některých regionech vyústit v situaci, kdy občan platí za energie vyšší částku nežli za nájem své bytové jednotky či domu. Drtivá většina lidí tak bude napříště platit 6 tisíc korun za jednu spotřebovanou megawatthodinu elektřiny a 3 tisíce korun za stejnou jednotku plynu bez poplatků. Obracejí se na mě nejen běžní lidé, ale také zástupci průmyslu, kteří nerozumí zejména tomu, proč se vaše vláda rozhodla zatížit je speciální daní a tu následně začlenit do výpočtu daně druhé, tedy odvodu. Takováto dezinterpretace unijního práva pak pravděpodobně povede ke značnému počtu soudů, které mohou vaší neuvážlivostí skončit tím, že mimořádné zisky poputují zpět společnostem, a to včetně nemalých úroků.

Nepovažujete za riskantní z hlediska ústavní konformity koncept faktického dvojího zdanění, kdy energetické firmy musí čelit jednak dani z neočekávaného zisku a jednak takzvaným odvodům, které jsou však fakticky koncipovány jako daň? Neobáváte se případného zásahu Ústavního soudu a následných odškodnění hypoteticky poškozených společností? Neobáváte se ztráty konkurenceschopnosti tuzemských společností v důsledku rdousících účinků daní? Jakým způsobem hodláte zajistit, aby v rámci zelené tranzice Česká republika i nadále zůstala čistým exportérem energií?

Děkuji za odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V hnutí SPD si vážíme všech slušných a pracujících občanů!

12:05 Rozvoral (SPD): V hnutí SPD si vážíme všech slušných a pracujících občanů!

Zítra ve středu 1. května si připomínáme Svátek práce, který je uznáván téměř po celém světě. V česk…