Slavík (TOP 09): Nevyhýbáme se složité době 50. let

02.09.2018 13:06

Votice představují ve svém kláštere expozici věnovanou praktikám bolševiků při kolektivizaci. Starosta Votic Jiří Slavík je tohoto projektu velkým zastáncem. Dle něj je důležité nevyhýbat se složité době 50. let, vzniklé muzeum má sloužit zejména mladším generacím.

Slavík (TOP 09): Nevyhýbáme se složité době 50. let
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Důvodem pro zřízení expozice věnované kolektivizaci zemědělství je připomenout si různá historická období využívání votického kláštera. Nechtěli jsme se vyhnout ani velmi složité době padesátých let, kdy byla část kláštera využívána i pro výslechy StB. V této věci jsme požádali o spolupráci Ústav pro studium totalitních režimů, kde jsme se dozvěděli, že toto téma není v České republice nikde prezentováno.

Expozice bude umístěna ve dvou místnostech a části chodby, která je pro větší ilustraci přepažena kovovou mříží (katrem). Jedna místnost bude zařízena jako kancelář (výslechová místnost) a bude vybavena dobovým nábytkem a předměty z padesátých let. Cílem je, aby navozovala stísněnou atmosféru, která provázela vyslýchané. Druhá místnost bude obsahovat dobové dokumenty vztahující se ke kolektivizaci a konkrétní informace o některých případech. Bude zde věnován i prostor kontraverznímu případu Slepička, který byl zneužit na Voticku StB nejen k vyvlastnění majetku sedláků, ale i k dlouholetým trestům vězení a popravám. Kolektivizace zde bude představena např. i očima tehdejších kronikářů.

Domnívám se, že je třeba si připomínat nedávné temné stránky českých dějin a nevyhýbat se jim, protože jsou poučením nejen pro mladou generaci, ale pro nás všechny. Lidská paměť je totiž velmi krátká a lidé si mnohdy neuvědomují, že některé historické události mají paralelu i v dnešní době. Poučením z historie se můžeme vyvarovat opakováním stejných chyb.

Jsem přesvědčen, že připomenutí faktů o kolektivizaci na Voticku bude nejen zajímavé, ale především poučné nejen pro lidi z Voticka, ale všechny návštěvníky, kteří do kláštera zavítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie