Šmarda (ČSSD): Pošta potřebuje rychlé změny, ne chaos

08.04.2023 10:21 | Tisková zpráva

Změny na České poště probíhaly už v době, kdy byla ve vládě ČSSD. Ke snížení nákladů na provoz poboček sloužil projekt Pošta Partner.

Šmarda (ČSSD): Pošta potřebuje rychlé změny, ne chaos
Foto: Hana Brožková
Popisek: Michal Šmarda

Ten byl připravený a prodiskutovaný společně se zástupci obcí, měst a krajů. Do projektu se kromě nich zapojili i soukromníci. Díky tomuto jsou poštovní služby dostupné například v místních koloniálech, úřadech, nebo na nádražích. Kromě poboček pošt se tak podařilo zachránit i místní obchody.

Důsledkem změn, které se na České poště uskutečnily za účasti sociální demokracie, bylo mimo jiné i to, že se mezi roky 2020 a 2021 podařilo hospodaření výrazně vylepšit a snížit ztrátu o více než 600 milionů korun.

„To, že se Andrej Babiš zabýval výhradně rezorty, kde byli ministry zástupci ANO, je pravda a oceňuji, že to nyní přiznal,“ uvedl předseda sociální demokracie Michal Šmarda, který dodává, že Andreje Babiše ostatní rezorty příliš nezajímaly a reformy připravené sociálně demokratickými ministry nepodporoval. „I navzdory tomu, že byl Andrej Babiš často proti, se podařilo připravit řadu reforem v rezortech vedených ministry za ČSSD,“ dodává. Povedlo se například v sociální oblasti vyjednat valorizaci důchodů a představit jejich reformu, provést změny v dávkách, zavést proplácení prvních tří dní nemoci, navýšit minimální mzdu a podobně. „To všechno si Andrej Babiš dosud rád přivlastňoval,“ připomíná Michal Šmarda. „Jsem rád, že dnes už otevřeně říká, že se rezortům v gesci sociálně demokratických ministrů nevěnoval,“ říká.

Největším problémem současných změn na poštách je, že se vláda s nikým nebaví. Starostové měst a obcí byli ze dne na den postaveni před hotovou věc. Rušení konkrétních pošt dále nedává smysl z ekonomického hlediska ani s ohledem na dostupnost. „Je to chaotický, bezhlavý a špatně odkomunikovaný krok,“ konstatuje předseda sociální demokracie.

Řešením mohlo být pokračování a rozvíjení projektu Pošta Partner, který byl už prodebatovaný a ověřený praxí. Na sídlištích mohou poštovní služby nabízet například i obchody, které tam většinou jsou. Navíc personál je zvyklý pracovat s penězi. Na financování provozu poboček se mohou podílet i obce tak, jak je to běžné například v sousedním Rakousku. „Jde o službu občanům, a to především seniorům, invalidům a dalším zranitelným skupinám, pro které může zrušení nebližší pošty představovat neřešitelný problém,“ říká Michal Šmarda. Připomenul, že byly připraveny i další změny v rámci fungování České pošty, ve kterých se mohlo pokračovat. Problém by nyní, po roce nečinnosti, nemusel mít dnešní podobu.

Názory zástupců sociální demokracie v samosprávách si můžete poslechnout i ve videu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…