Šmarda (SOCDEM): Ministr Nekula v čele rezortu nikdy stát neměl

17.06.2023 12:14 | Tisková zpráva

Ministr Nekula se ministrem nikdy stát neměl. Vypovídá to jen o personální politice současné vládní koalice. Platí to i o jiných postech, například o řízení ministerstva financí.

Šmarda (SOCDEM): Ministr Nekula v čele rezortu nikdy stát neměl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

„Trpký dojem, který po sobě zanechal je málo přesvědčivé zdůvodňování čehokoliv z odborné agendy, selhání v boji s cenami potravin, krácení národních dotací, které nedopadlo na agrobarony, ale především postihlo opravdové zemědělce,“ připomíná předseda sociální demokracie Michal Šmarda a dodává, že vláda je neschopná prosadit cokoli, co by českým zemědělcům a potravinářům pomohlo. „Ministr nenašel a ani nehledal systémové dlouhodobé řešení, které by uchránilo české domácnosti před dopadem inflace a drahých potravin,“ říká.

Resort podle Michala Šmardy neřídil on, ale jeho stranický předseda, nyní ministr práce a sociálních věcí. „Bylo by jistě efektivnější, kdyby na MPSV byl někdo jiný a ministr Jurečka byl od začátku šéfem rezortu zemědělství. Byl by určitě lepší ministr.  Při vší úctě a respektu k avizovanému nástupci, panu Výbornému, tento náročný resort by si v čele zasloužil respektovaného odborníka. Obáváme se, že praxe “vzdáleného” řízení ministerstva zemědělství bude pokračovat,“ předpokládá předseda Sociální demokracie.

Sociální demokracie přišla už dříve s jasným řešením cen v obchodech. Vyzývala například k dobrovolnému zastropování cen potravin, které se osvědčilo mj. na Slovensku nebo ve Francii.  Vláda měla uvažovat rovněž o snížení DPH. Vyzýváme také k tomu, aby evropské dotace směřovaly především ke středním a malým zemědělcům, což zvýší konkurenci a tlak na snižování cen. Třeba si z toho nový ministr něco vezme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…