Sobotka (ODS): Rada kraje schválila nový model financování Modernizace Krajské nemocnice Liberec

19.09.2019 9:41

Jasnější obrysy dostává projekt modernizace areálu Krajské nemocnice Liberec. Původní projekt zaznamenal v době příprav několik změn, a to v objemu stavby i v ceně, která se navýšila na částku 1,999 miliardy korun. Změní se způsob financování modernizace.

Sobotka (ODS): Rada kraje schválila nový model financování Modernizace Krajské nemocnice Liberec
Foto: ODS
Popisek: Přemysl Sobotka

„Pevně věřím, že nový pavilon Krajské nemocnice Liberec opět zvýší úroveň lékařské péče poskytované pacientům, a to nejen z Libereckého kraje. Zároveň dojde k významnému vylepšení podmínek pro práci zdravotníků,“ uvedl Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro řízení resortu zdravotnictví.

Celková cena projektu je nyní vyčíslena částkou 1.999.167.000 korun bez daně, což při kalkulaci nejvyšší sazby DPH představuje částku přibližně 2.420.000.000 korun. Původní projekt počítal s náklady ve výši 1 miliardy a 200 milionů. 

Podle dosavadních smluv se do roku 2035 celkově na financování podílí miliardou Liberecký kraj, dílem přispívají statutární město Liberec, město Turnov a samotná krajská nemocnice. Roční splátky činí za kraj bezmála 53 milionů, za Liberec 11 a půl milionu, za Turnov 7,3 milionu. Nemocnice přispívá 20 miliony.

Na výstavbu budou finance potřeba již dříve, proto KNL zadala auditorské společnosti Deloitte zpracování variant financování projektu první etapy modernizace. „Společnost předložila šest možností. Po opakovaných diskusích s představiteli Turnova, Liberce a samotného zdravotnického zařízení byla zvolena varianta, podle níž by nemusela po roce 2023 obě města ani nemocnice platit původně dohodnuté roční částky. Peníze uhradí kraj z úvěru, případně z rezerv, které si ve svém rozpočtu do roku 2024 vytvoří,“ sdělil náměstek Sobotka. „Liberecký kraj dává přednost tomu, aby se lhůta ukončení příplatkové povinnosti měst a nemocnice vzhledem k možným posunutím termínů stavby posunula ke konci roku 2024,“ doplnil náměstek.

Modernizace Krajské nemocnice v Liberci je z pohledu zajištění zdravotní péče klíčovým projektem. „Pavilon urgentní medicíny bude sloužit špičkovým lékařským oborům a především pak pacientům z celého Libereckého kraje, aby nemuseli za specializovanou lékařskou péčí jezdit do Prahy, Hradce Králové nebo Ústí nad Labem. Aby naše nemocnice byla na úrovni fakultního a výzkumného zařízení, musí mít moderní pracoviště, které bude vyhovovat potřebám rozvíjející se medicíny 21. století,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Krajská nemocnice Liberec obhospodařuje celkem 38 nemovitostí, přičemž jejich průměrné stáří činí bez půl roku rovných sto let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu a například budova chirurgie je víc než 80 let stará. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…