Soukromníci: Vláda dnes poslala řadu živnostníků na dno. Na EET ale doplatí všichni občané

10.02.2016 18:54

Elektronická evidence tržeb dnes dostala ve Sněmovně zelenou. Vládní koalice tak poslala ke dnu množství živnostníků, pro něž budou náklady související s EET likvidační. Na EET ale doplatí bez rozdílu všichni daňoví poplatníci. Náklady na zavedení systému a jeho následný provoz si totiž na straně státu vyžádají stovky milionů korun a již tak přebujelý aparát se rozroste o další úředníky. Zahraniční zkušenosti přitom ukazují, že zvýšený výběr daní toto opatření nepřinese.

Soukromníci: Vláda dnes poslala řadu živnostníků na dno. Na EET ale doplatí všichni občané
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

„S dnešním rozhodnutím Sněmovny ostře nesouhlasíme. Je to tvrdá rána pro všechny živnostníky a řadu menších a středních firem. Stejně tak jsme rozhořčeni ze způsobu, jakým byla elektronická evidence tržeb schválena,“ říká 1. místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek. Naráží na skutečnost, že koalice neumožnila opozičním poslancům vznést další důležité argumenty proti zavedení elektronické evidenci tržeb. „Proto plně podporujeme pravicovou parlamentní opozici v záměru podat ústavní stížnost ohledně zákona o EET,“ doplňuje.

Pro první skupinu podnikatelů, tedy provozovatele restaurací a hotelů, se tak elektronická evidence stane realitou zřejmě již od listopadu. Další obory se budou postupně připojovat. „Přitom platí, že pro velkou část podnikatelů nastane tato povinnost až po sněmovních volbách v roce 2017. Pokud v nich uspějeme, uděláme vše, aby celý tento nesmysl skončil,“ říká předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer.

Strana soukromníků České republiky, která hájí zájmy nejen soukromníků, ale všech pracovitých a aktivních lidí, se ostře vymezila i proti nedávnému zavedení kontrolního hlášení DPH. „Iniciovali jsme v této věci ústavní stížnost, kterou následně podepsalo 21 senátorů,“ vysvětluje Rudolf Baránek. Na nebezpečnost celého systému upozorňují Soukromníci i aktuální satirickou kampaní nazvanou Vítězný únor 2016. „Jako první den kontrolního hlášení je totiž stanoven symbolický termín – 25. únor,“ uzavírá Petr Bajer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…