Staník (Úsvit): pomocná stráž Police ČR? – ANO či NE?

27.08.2014 20:39

V těchto dne proběhla médii zpráva, že ministr vnitra zvažuje zavedení civilních asistentů Policie ČR, která rozpoutala diskusi mezi lidmi, při níž řada občanů upozorňuje na negativní roli PS VB v minulosti.

Staník (Úsvit): pomocná stráž Police ČR? – ANO či NE?
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Jenže byla role péesáků jen negativní? Samozřejmě v té době kolovala řada vtipů na jejich inteligenci a nebyl to zrovna oblíbená skupina obyvatel. Je nutno říct, že v mnoha případech oprávněně. Odvíjelo se to od úkolů, které příslušníci PS VB dostávali a jedním z nich bylo i sledovat, kdo prodává zařízení domu a majetky a jestli náhodou nechce emigrovat. Pro smích ale byli jen do chvíle, než se na vsi něco stalo. Když nastal nějaký problém, požár, krádež, vražda, znásilnění a jiné, pak se šlo za Pepíkem, o kterém všichni věděli, že je to péesaák, protože je před tím s plácačkou zastavoval při silniční kontrole a byl důležitý jako komunista na Velehradě, ale Pepík věděl jak se zachovat, koho informovat a co je nejdůležitější, věděl co má udělat aby zajistil místo činu, protože jak si přečtete ve všech učebnicích kriminalistiky, stopy zajištěné na místě činu jsou neopakovatelné a pokud je někdo zničí, chybí pak při prokazování u soudu a řada pachatelů pak vyvázne bez trestu. Když potom přijela mord parta, šla první právě za tím péesákem, který věděl, kdo a s kým se kamarádí nebo kdo komu chodí za manželkou.

Nezanedbatelnou roli měli i při pořádkových hlídkách, které prováděli v místech zvýšeného nápadu trestné činnosti. Hlídali chatové oblasti, stohy slámy před bojovníky proti totalitě ale i před pyromany, na sídlištích auta před vykrádáním. Dokáži si představit členy těchto hlídek při podobné činnosti. Dokáži si je taky představit ráno u školy, jak hlídají přechod pro chodce místo policistů, kterým by se tak uvolnili ruce pro jinou práci.

Ať se to někomu líbí nebo nelíbí. Základy policejní práce byly dány za Rakouska – Uherska a nikdo nic lepšího nevymyslí. Místní a osobní znalost a teplý bonz. Policie bez znalosti teritoria, lidí, kteří v něm bydlí a bez informací je hluchá a slepá.

Na otázku, zda asistenty ano či ne proto říkám ANO. Je však třeba přesně definovat, k čemu můžou být úkolováni a k čemu ne. Jejich zavedení z nás žádný policejní stát neudělá. Ten z nás dělá špiclování lidí přes telefony a emaily kvůli každé hlouposti. Policii to možná ulehčuje práci ale na úkor naší svobody.

Bc. Jaroslav Staník – lídr kandidátky hnutí Úsvit pro komunální volby v Bojkovicích

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…