Stanjura (ODS): Než-li špatný služební zákon, to raději žádný zákon

15.07.2014 18:18

Řeč na 12. schůzi PS PČR dne 15. 7. 2014

Stanjura (ODS): Než-li špatný služební zákon, to raději žádný zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo, pane předsedo. Nejdřív jsem chtěl reagovat na vystoupení pana ministra bez portfeje, tedy evidentně nemá co dělat, tak dělá stínového ministra pro místní rozvoj. A on nám říká, jak Česká republika vyjednává s Bruselem. Já bych to očekával od paní ministryně, a ne od ministra ... to fakt nemá co dělat, takže se takhle baví ve volných chvílích.

K tomu, jak říkal pan předseda vlády, abychom se podělili o tu odpovědnost. Já myslím, že to je správná věta. Ale naše zásada je, a ta platí, a platila v roce 2002, kdy jsme nehlasovali pro ten služební zákon, a platí dneska. Než špatný zákon, je lepší žádný zákon. Byla to vláda ČSSD, která ho schválila. Byla to vláda bez hlasů poslanců ODS v té době. Při další, až do roku 2007, jsme určitě nevládli my, a vaše vlády, vy jste tam byl dokonce členem, navrhovaly a hlasovaly pro odložení účinnosti. Takže když tak dramaticky mluvíte o těch 12 letech, že ten zákon není účinný, tak se také přihlaste k těm letům, kdy vám vyhovovalo, protože jste si byli vědomi, že ten zákon je špatný, a neměli jste odvahu ho udělat účinným. Máme ty sjetiny, víme přesně, kdo hlasoval v roce 2002, kdo hlasovat 2004, a tak dále. Jsou to veřejné dokumenty, takže se nemusíme přesvědčovat.

Pan předseda vlády říká, nepovedlo se nám vyčerpat evropské peníze, máte na tom svůj podíl. Bezesporu je to pravda. Ale zapomínáte na ten začátek. Copak jsme mohli čerpat od 1. ledna 2007, když vy jste odešli z vlády? A připomínáme, že si pořád říkáme: programovací období 2007 až 2013. Kolik se vyčerpalo v roce 2007? Kolik toho připravily socialistické vlády, které to mají na starosti před tím? Kdo vymyslel ten pitomý systém 24 operačních programů? Vy jste ho vymysleli. Vy jste ho prosadili. Vy jste nedojednali dobré podmínky pro Českou republiku. A nám se, pravda, já s vámi souhlasím, nepodařilo všechno dohnat a odstranit. To je pravda. Pak je samozřejmě pravda, že i za našich vlád se v některých operačních programech jak na centrální úrovni, ale také na té regionální úrovni, skutečně nedařilo. Byli tam zločinci, některé jsme pochytali, některé jsme zatím nepochytali. A to je odpovědnost všech. Ne takové jednoduché. Ale my jsme... pan předseda Fiala nemluvil o Evropských fondech a nechtěli jsme rozvádět debatu, kdo nastavil fondy v roce 2006, 2005, 2004, kdo to vyjednal.

My jsme včera s kolegou Kalouskem oznámili, že se obáváme obstrukcí ze strany vládní koalice. A vy jste se smáli. Ale my jsme se obávali úplně oprávněně. Pan předseda Sobotka tady vyprovokoval hodinovou debatu, pak se přidal ministr bez práce, a už tady jsme hodinu, mohli jsme mít dvě druhá čtení za sebou. To prostě nemáme. My ty svoje konkrétní návrhy předneseme tady tak hezky politicky vstřícně. Pan premiér říká: My chceme jednat s opozicí. Dokonce tady ten ministr říká už: jednali jsme s opozicí. Tak já říkám, že náš předseda politické strany nedostal žádnou nabídku na jednání, já, jako předseda poslaneckého klubu jsem nedostal žádnou nabídku na jednání. A jestli říkáte, že to je politické jednání tím, že dovolíte, aby naši členové chodili na řádné jednání výboru, tak to máte pravdu. Tam náš člen UPV byl, ten se toho jednání zúčastnil.

To, že si myslíme, že ten koncept je špatný, to je prostě pravda. Ale těším se na podrobnou debatu v tom bodě 6. A těším se zejména na ty zpracovatele, protože bez toho je to odvážné. Pan premiér, pan předseda Poslanecké sněmovny a další vysocí funkcionáři ČSSD napíšou zákon, a pak ho někdo úplně přepíše. Tu odvahu je třeba ocenit, že se nebáli přepsat svému premiérovi a svému předsedovi ten zákon úplně jinak.

Ale vaše představa, že jednání bude tak, že ve druhém čtení nás necháte mluvit, blahosklonně, klidně, ať si mluví pět, deset, patnáct hodin, my to nějak vydržíme, my jsme na ty obstrukce připraveni. Pak skončí debata a prohlasujeme se a jdeme domů. Tak to tedy nebude. Zaprvé to tak nebude a zadruhé to není žádné jednání. Znovu říkám, že jsme připraveni na jednání, pokud chcete jednat, můžeme skutečně jednat poměrně rychle a jsme schopni poměrně rychle dojít k cíli. A je hezké, že jste včera získali z Bruselu něco černé na bílém. A nevím, proč se říká, že to je cynické, když někdo řekne: "Chtěl bych se zeptat." To už je i cynická otázka. Ale víme od pana ministra Dienstbiera, že ze včerejška máme černé na bílém z Evropské komise. Mě tedy zajímá, kdo je tam podepsán, jestli tam ještě bude za týden, za dva, vždyť víme, že se Evropská komise znovu ustavuje, můžeme se ptát pana premiéra, když sliboval dnes už zvolenému předsedovi Evropské komise podporu za Českou republiku, proč něco nedojednal. Zeptejte se svých kolegů v Evropském parlamentu, dnes už předseda Evropské komise běhal po všech frakcích, sliboval všechno všem, tak co jsme dojednali pro Českou republiku za podporu pana Junckera. Třeba by bylo dobré, nevím, jestli jsme to vůbec zkusili, to by mne zajímalo, jestli jsme to vůbec zkusili, možná se o tom nedalo jednat, třeba z N + 2 udělat N + 3, což by bezesporu České republice v čerpání, a podotýkám problematickém čerpání, pomohlo. Není pravda, že jsme nepřipravili návrh služebního zákona. Připravili. Ve vládě jsme ho schválili. To, že pak padla vláda, skončilo funkční období sněmovny, to je všechno pravda. Ale není pravda, že jsme na tom nic neudělali a že nás to nezajímalo. To, že pak politický život běžel někudy jinudy a termíny byly jiné, to se prostě stává, to už člověk úplně neovlivní. Přesto jsme jasně řekli, že jsme připraveni zákon podpořit, pokud o něm s námi budete jednat. Pokud ne a chcete ho skutečně zabetonovat na 14 let, tak prosím, tak to můžete zkusit. (Vlažný potlesk napříč sálem.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…