Starosta Dvořák: V dubnu začne stavba cyklostezky do České Lípy

29.03.2023 10:01

Stavba první etapy cyklostezky, která v budoucnu spojí Nový Bor s Českou Lípou, začne v nejbližších dnech. Město Nový Bor dokončilo veřejnou zakázku na zhotovitele I. etapy cyklostezky Lípa Bor na kole.

Starosta Dvořák: V dubnu začne stavba cyklostezky do České Lípy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák

Díky vysoutěžené zakázce město ušetří zhruba 2,7 milionu korun. Nejvhodnější nabídku již schválila rada města. 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Zhruba půlkilometrový úsek postaví firma SKJ, s.r.o. z Hrádku nad Nisou, která nabídla nejnižší cenu 8 milionů korun oproti předpokládaným 10,7 milionu korun podle projektové dokumentace. O zakázku se ucházelo celkem deset firem. „Je to skvělá zpráva pro rozpočet města, navíc nám s financováním pomůže také dotace, kterou jsme získali ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Cyklostezka Lípa Bor na kole má do budoucna propojit sklářské město s deset kilometrů vzdálenou Českou Lípou. Projektová kancelář Vaner nabídla tři varianty trasy – dvě delší, zážitkové, a krátkou, která kopíruje frekventovanou silnici I/9. Posledně jmenovaná dostala přednost.  „Prioritou projektu bylo od samého počátku zajistit bezpečné spojení mezi Novým Borem a Českou Lípou a odvést cyklisty z přetížené silnice. Po ní denně projede 16 000 aut a nám se tu pohybují děti, chodci, cyklisté. Cyklotrasa má proto plnit hlavně dopravní funkci, tedy sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce, do školy,“ připomněl Jaromír Dvořák.

O stavbu cyklostezky se dělí Nový Bor a Česká Lípa. „Naše je realizace část trasy z Nového Boru kolem Chotovic po křižovatku v Pihelu, odkud pak bude navazovat ta českolipská na Stará Lada,“ upřesnil Jaromír Dvořák.

Trasa nové cyklostezky ze směru od Nového Boru začíná na křižovatce ulic Husova a Smetanova, napojí se na ulici kpt. Jaroše a na druhou stranu na přírodní koupaliště. Součástí tohoto úseku je také vybudování nové lávky přes Šporku z ulice kpt. Jaroše a instalace veřejného osvětlení v tzv. Sherwoodu, které na této frekventované cestě ke koupališti dosud chybí.

„Aktuálně se zařízení připravuje staveniště, součástí příprav bylo pokácení čtyř stromů v souladu se stavebním povolením,“ uvedl vedoucí odboru rozvoje města Jan Toms.

Stavební firma práce zahájí na začátku dubna, hotovo by měla mít do letošního srpna. „Po celou dobu bude uzavřená cesta podél Šporky,  lávka a napojení na přírodní koupaliště,“ upozornil Jan Toms.

Současně s tím město už připravuje další etapu cyklostezky od koupaliště k hlavní silnici I/9 a do Chotovic. Její část povede po pozemcích města kolem koupaliště, kde nezisková organizace Čmelák připravuje projekt Novoborské Amazonie, mokřadní park se soustavou mělkých tůní a vycházkovým okruhem podél Šporky v sousedství koupaliště. Cyklistům se tak při jejím průjezdu nabídne další zážitek. „U této druhé etapy nyní zpracováváme projektovou dokumentaci, abychom mohli příští rok žádat o dotaci a začít s její stavbou,“ doplnil Jan Toms s tím, že u poslední části z Chotovic do Pihelu město aktivně jedná s vlastníky dotčených pozemků o majetkoprávním vypořádání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky