Starostové a nezávislí: Více peněz vědě a regionálnímu školství

26.12.2013 13:30

První týdny v poslaneckých lavicích - a během nich už i první úspěchy. Poslankyně Kovářová prosadila více prostředků do regionálního školství, poslanec Vácha svým pozměňovacím návrhem zabránil krácení peněz pro mladé vědce. Taková je bilance nováčků za Starosty a nezávislé v dolní komoře Parlamentu.

Starostové a nezávislí: Více peněz vědě a regionálnímu školství
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Ing. Věra Kovářová, zvolená za Středočeský kraj, uspěla nejdříve v rozpočtovém výboru, později i na plénu Poslanecké sněmovny s pozměňovacím návrhem, kterým byl zřízen dotační program na výstavbu základních škol v oblastech postižených rezidenční suburbanizací - tedy tam, kde stávající kapacity zoufale nedostačují. Na této iniciativě úzce spolupracovala se starostou Dolních Břežan Věslavem Michalikem, který v reakci na schválení tohoto opatření uvedl: „Je to skutečně velký úspěch, pomůžeme tak obcím, rodičům a hlavně dětem." V příštím roce by se mezi obce v okolí velkých měst mělo rozdělit 300 milionů Kč, program by měl pokračovat i v dalších letech.

Nemalé množství prostředků, tentokrát ve prospěch české vědy, zachránil jihočeský poslanec prof. Vácha. Vládou plánované krácení prostředků Grantové agentury České republiky by vedlo k odchodu mladých talentovaných vědců, díky Váchově aktivitě to již nehrozí. „Jsem rád, že se podařilo schválit dobrou věc, přes 50 milionů skutečně není zanedbatelných," podotkl poslanec Vácha. „Přispěli jsme tak k tomu, že představitelé mladé vědecké generace zůstanou doma, což je nesmírně důležité. Jejich odchod do zahraničí by byl tím nejhorším, co by českou vědu mohlo potkat."

„Samozřejmě mám z našich dílčích úspěchů velkou radost, ale uvědomujeme si, že jsme na samém začátku. Práce v opozici buď práce s velkým p, pokud ale bude vždy stejně smysluplná jako v tomto případě, dívám se do budoucnosti s optimismem," uzavřela poslankyně Kovářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové a nezávislí (STAN)

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

23:08 Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě