Štěch (ČSSD): Chybný tlak na kvóty poškodil tradiční demokratické strany

16.06.2018 14:32

Předseda Senátu Milan Štěch zastupoval Českou republiku na zasedání Asociace evropských senátů v rumunské Bukurešti. Tématem jednání byla úloha horních parlamentních komor při řešení současných výzev k ekonomické, společenské a teritoriální soudružnosti v Evropě. Pátečního zasedání se zúčastnilo 15 šéfů senátů včetně předsedů z Francie, Itálie, Velké Británie, Polska nebo Nizozemska.

Štěch (ČSSD): Chybný tlak na kvóty poškodil tradiční demokratické strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda českého Senátu Štěch ve svém projevu zdůraznil přesvědčení, že ČR patří do EU a její obyvatelé si to uvědomují. Upozornil však na to, že lidé negativně vnímají byrokracii a složité procesy uvnitř EU, kterým lze jen těžko rozumět. „Jak efektivně zamezit tomu, aby EU byla vnímána jako unie byrokracie a formálních přístupů? Musíme hledat cesty, jak upozadit formality a naopak ve své politické práci přinášet více konkrétních výstupů, které přinesou prospěch občanům našich zemí,“ nastínil Štěch svůj postoj. Podle něj je členství v EU základem integrity Česka a nic ho nemůže nahradit.

Varoval také před přenášením pravomocí na vyšší úroveň. Jako příklad uvedl povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků, se kterými nesouhlasila velká většina občanů ČR.

„Kdo měl před 3 lety negativní postoj ke kvótám, byl v EU vnímán jako černá ovce. Jsem rád, že se postupně názory evropských zemí sblížily. Vnucování kvót ze strany Bruselu velmi poškodilo tradiční politické strany a přispělo k nárůstu vlivu protisystémových nebo i extremistických stran, např. ve Francii, Itálii nebo i u nás v Česku,“ řekl Štěch a popsal svým kolegům zkušenosti ČR s přijímáním migrantů z různých částí světa.

Štěch před zahájením zasedání jednal také s předsedou Senátu Francie Gérardem Larcherem. Hovořili o pozici EU vůči Rusku a USA a také o budoucnosti EU po odchodu Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…