Štěch (ČSSD): Konečně v EU zamezíme velké nerovnosti v oblasti platů

18.03.2017 10:45

Předsedové parlamentů zemí EU si v Římě připomněli 60 let od podpisu Římských dohod.

Štěch (ČSSD): Konečně v EU zamezíme velké nerovnosti v oblasti platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem zastupovali Česko na konferenci předsedů parlamentů zemí EU při příležitosti 60. výročí od podpisu Římských dohod. Ty předurčily budoucnost společné Evropské unie. Diskuse o směřování EU se zúčastnil také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani nebo předseda Evropské rady Donald Tusk.

Hlavním tématem jednání byla budoucnost EU, která v současnosti vlivem brexitu a dalších zvratů čelí novým hrozbám a výzvám. Shoda je na tom, že je třeba posílit pocit sounáležitosti občanů EU s Evropou a také jejími institucemi, aby se neopakoval scénář, kdy se občané členské země rozhodnout Evropskou unii opustit, obdobně jako Britové.

„Účastníci konference popsali řadu příčin dnešních problémů, kterým čelí Evropská unie, a také prezentovali velkolepé cíle. Jednou z hlavních příčin problémů je podle mého přesvědčení narůstající nerovnost mezi členskými státy a také uvnitř jednotlivých zemí, zejména v životní úrovni. Já osobně vidím hlavní řešení v tom, že konečně v EU zamezíme velké nerovnosti v oblasti platů. Není totiž přípustné, aby za stejně kvalitně odvedenou práci a její produkty dostávali lidé diametrálně odlišné mzdy. A stejně tak se nesmíme smířit s propastnými rozdíly v cenách výrobků a služeb,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch, podle kterého tento postup často vytváří nadnárodní globálně působící firmy.

„Dalším zdrojem problémů jsou daňové ráje, ve kterých končí většina bohatství v rukou jednotlivců. Přes veškeré proklamace se s daňovými ráji nedokázala vypořádat Evropská unie, ale ani celý svět,“ dodal Štěch. Lze jednoznačně souhlasit s výrokem Laury Bodrini, předsedkyně italské Poslanecké sněmovny, že „Evropa je nyní jako auto se zataženou ruční brzdou“.

Jednání doprovázelo také setkání všech předsedů parlamentů s italským prezidentem. Konference se zúčastnil také předseda senátního Výboru pro záležitosti EU Václav Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.