Štěch (ČSSD): Senát se stal zastáncem obcí a jejich obyvatel

14.02.2017 22:00

Předseda Senátu Milan Štěch navštívil Havířov, Bohumín a Frýdek-Místek a jednal s vedením těchto měst. Zajímal se o školství, zdravotnictví, možnosti rozvoje obcí nebo o zapojení nezaměstnaných do veřejně prospěšných prací. Navštívil také vyloučené lokality a zajímal se o dopad legislativy na rozhodování obcí. Senát je podle něj zastáncem obcí, a to i těch vzdálených od Prahy a od zájmu pozornosti celostátní politiky.

Štěch (ČSSD): Senát se stal zastáncem obcí a jejich obyvatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Starostou Bohumína je Petr Vícha, zároveň senátor a předseda klubu senátorů ČSSD. Ten popsal vývoj města v posledních dvaceti letech, kdy vede místní radnici, zároveň hovořil o některých problémech s přesahem do celostátní politiky, např. o sociálním bydlení. Bohumín má více než 4 000 městských bytů, do kterých průběžně investuje všechny příjmy z nájmů. „Ukázalo se, že bylo správným rozhodnutím nerozprodat městské byty, naopak je nabízet našim občanům a postupně je renovovat. Tak se nám daří minimalizovat pole působnosti těch, kteří se sociálním bydlením kšeftují a obohacují se na jeho zprostředkování,“ uvedl starosta Vícha. Společně s předsedou Senátu se zúčastnil besedy se studenty maturitních ročníků gymnázia Františka Živného.

Předseda Senátu jednal také s vedením Havířova, které kopíruje vládní trojkoalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Milan Štěch ocenil práci starostů v navštívených lokalitách a také schopnost potýkat se s problémy, kterým tato města čelí. Podle Štěcha se ze Senátu postupem času stala komora, mezi jejíž hlavní zájmy patří hledání cest, jak vyjít vstříc obcím a jejich občanům. „Většina zákonů, které Senát vrací do Poslanecké sněmovny, se týká nebo nějakým způsobem dopadá na obce a kraje, potažmo život jejich obyvatel. Ve velké většině případů se daří přesvědčit o našich argumentech poslance a prosadit opravy zákonů navržené Senátem,“ řekl Štěch. Dodal, že příjmy obcí jsou předvídatelné a mírně narůstající a ocenil, jak tyto obce s penězi hospodaří. „Je potřeba, aby vláda při rozhodnutí dopadajících na kraje nebo obce, jejichž realizace vyžaduje víc peněz, zároveň pomohla s financováním těchto výdajů,“ řekl Štěch v souvislosti s aktuálním problémem financování platů řidičů autobusů. 

Ve Frýdku-Místku navštívil Štěch se senátory Víchou a Carbolem místní hospic a také firmu Marlenka, která je světovým výrobcem medových dortů. V roce 2003 ji zakládal Armén Gevorg Avetisjan, který dnes zaměstnává více než 200 místních lidí. „Měl jsem štěstí, že jsem se dnes při návštěvě Moravskoslezského kraje mohl sejít s úspěšnými lidmi, podnikateli i starosty. Moravskoslezský kraj takové lidi potřebuje,“ uzavřel Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…