Štefek (KSČM): Vyzývám k řádnému konkurznímu řízení na místo ředitele Národního divadla

08.05.2018 6:34

Otevřeným dopisem se obracím na předsedu vlády, ministra kultury i paní náměstkyni, která má v gesci živé umění. A to ve věci provedení řádného konkurzního řízení na obsazení místa ředitele Národního divadla...

Štefek (KSČM): Vyzývám k řádnému konkurznímu řízení na místo ředitele Národního divadla
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, vážená paní náměstkyně,

je to již pět let, co byl prof. MgA. Jan Burian jmenován ředitelem Národního divadla, bez řádného konkurzního řízení, a to pouze na doporučení odborné komise a ze známosti s ministryní kultury Alenou Hanákovou a Jiřím Pospíšilem, toho času místopředsedou ODS, dnes předsedou TOP09. Takto exponovaná funkce musí být vždy obsazována na základě otevřeného výběrového řízení.

V programovém prohlášení Vaší vlády se opíráte o principy potírání klientelismu, potírání korupce a zefektivňování řízení jak ministerstev samých, tak i příspěvkových organizací ministerstvem zřizovaných. Proto není možné tolerovat ve vedení Národního divadla, instituce s rozpočtem přes jednu miliardu korun, člověka, který nebyl vybrán řádným konkurzem.

Samotné hospodaření Národního divadla, kde více než miliardový rozpočet nedokáže vygenerovat platy umělců na přijatelné úrovni, je velmi podezřelé. Většina umělců zde zaměstnaných pobírá mzdu na hranici existenčního minima a žije tak na pokraji chudoby a nouze.

Na rozdíl od platů managementu Národního divadla, kde plat pana ředitele Buriana byl více než 115 tisíc korun měsíčně a platy nejvyššího managementu byly nad 100 tisíc korun měsíčně. A to i přesto, že programová skladba a samotná kvalita jednotlivých uváděných děl je velmi diskutabilní.

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, vážená paní náměstkyně,
žádám Vás tímto o vypsání transparentního a otevřeného výběrového řízení na místo ředitele Národního divadla.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Štefek
stínový ministr kultury KSČM

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…