Štengl (SPOZ): Bod zlomu

18.06.2013 6:26

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Ale ono to nebe vlastně ani tolik čisté nebylo a zjevně ani ten blesk nebyl nikterak překvapivý. Jen se čekalo, kde vlastně udeří.

Štengl (SPOZ): Bod zlomu
Foto: spoz.cz
Popisek: Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

Ano, hovořím o zásahu ÚOOZ ve vládních kruzích, státním podniku Lesy ČR, na Ministerstvu obrany a v šedé zóně, která od devadesátých let minulého století nabývala na síle až k dnešnímu okamžiku. Okamžiku, kdy tato šedá zóna již dávno vlastnila ty, kteří mají pravomoc přerozdělovat finanční prostředky, kterým tak s oblibou říkáme „veřejné“.
 
Pečlivý pozorovatel však již delší dobu mohl sledovat postupné opuštění stínu Policií ČR od předchozího obyčejového pravidla znějícího: „Do poslaneckých a vládních kruhů se nesahá“. Započalo to ráznými kroky z ÚOKFK proti poslancům Věcí veřejných a vzápětí do té doby ojedinělé kauzy milionů v krabicích od vína přes razantní změnu na Nejvyšším státním zastupitelství a Vrchním státním zastupitelství, dále to pokračovalo nástupem ÚOOZ přes pražský magistrát až ke dni 13. 6. 2013. Oba tyto celorepublikové útvary zaštítěné novým vedením Vrchního státního zastupitelství se přestaly obávat. A ten krok byl naprosto logický. Vedlo k němu stále větší umocňování lobbistů napojených na jednotlivé politiky, kteří fakticky diktovali směr. Všichni o nich víme, všichni víme, že to tak funguje a všichni také slyšíme oficiální prohlášení některých politiků, že tomu tak není.
 
Policie odvedla dobrou práci, protože věc dotáhla v utajení až do konce. Jejich akci ocenili všichni slušní lidé, kteří poctivě pracují, aby se jejich děti měly dobře.  Takové rozsáhlé „realizace“ probíhají zpravidla po velmi dlouhé přípravě, v naprostém utajení, kdy drtivá většina zasahujících policistů do poslední chvíle nemá ani tušení, kam jede, kde se bude zasahovat a jaké úkoly budou plnit. Takové informace zpravidla dostanou maximálně několik málo hodin před samotným zásahem.  Policie dnes umí rozklíčovat informace přesunující se mezi jednotlivými aktéry prostřednictvím jistých komunikačních prostředků (a telefony tím již dávno nemyslím), o kterých si tito myslí, že jsou tzv. „jisté“. A jedno je jisté, policie si nemůže dovolit vystřelit jen tak do vzduchu, obzvláště ne v takové kauze, jako je tato.
 
Co to však bude znamenat? Byť můžeme zaslechnout komentáře o policejní svévoli, o zemětřesení, o útoku na demokracii atd., nic takového se neděje. Naopak. 13. červen je bodem zlomu. Politická scéna reprezentovaná korupčními aférami prolezlou kmotrovskou ODS dostala tvrdý úder, který by mohl pro budoucnost země znamenat konečně obrat k lepšímu. To, že zmíněná politická strana nyní poputuje po tolika letech od vrcholu k politickému dnu, je také jisté.
 
Pro Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI by to mělo znamenat jediné - nabídnout opuštěným voličům této strany variantu, kterou jim již dnes a bez ohledu na to, co se událo, nabízí. Minimálně v podpoře investic, což je podpora podnikatelského sektoru, v podání Zemanovců slušného podnikatelského sektoru, s novými lidmi, nenapojenými na cosi, čemu se říká lobbismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…