Štěpánek (SZ): Praha 4 vydírá zastupitele

25.08.2014 21:01

Slibuje koupit koupaliště Lhotka, ale podmiňuje to prodejem školy Jánošíkova-Sever soukromému investorovi

Štěpánek (SZ): Praha 4 vydírá zastupitele
Foto: archiv SZ
Popisek: Petr Štěpánek, kandidát Strany zelených

Městská část Praha 4 se definitivně zbavuje školní budovy v Krči. Rada ve středu 27. srpna navrhne zastupitelstvu prodat školu Jánošíkova 6 společnosti PORG – gymnázium a základní škola, o.p.s. Za kupujícím stojí Martin Roman, někdejší nejvyšší představitel ČEZu, spojovaný s řadou kauz, nevýhodných nákupů a nadstandardních kontaktů s politiky.

Cena byla stanovena na 135 mil. Kč, ovšem Městská část má ovšem PORGu, který si budovu šest let pro provozování soukromé školy pronajímal, „vrátit“, co do budovy investoval (vyčísleno až na 79 mil. Kč). Znalecký posudek, který investice stanovil na 74 mil., vypracoval znalec Ing. Jan Beneš, který zpracoval pro Prahu řadu kontroverzních posudků a s nímž je v současné době vedeno správní řízení o odnětí oprávnění vykonávat činnost znalce (ocenil totiž nepřezkoumatelným způsobem dům v Nuslích určený k prodeji Městskou částí Praha 4 na hodnotu 100 tis. Kč).

Městská část tak z prodeje má inkasovat jen něco mezi 50 a 60 milióny. Přitom jen tržní cena pozemků je přes 80 miliónů Kč a sankce za nedodržení účelu budovy jsou směšné. „Prodej školy Jánošíkova Martinu Romanovi  bude jednoho dne šetřit policie stejně jako Opencard,“ prohlásil Petr Štěpánek, předseda Klubu zastupitelů Strany zelených a kandidát Trojkoalice na primátora.

Školská politika Prahy 4 je již řadu let terčem kritiky. Několik veřejných škol na Praze 4 bylo zcela zrušeno nebo sloučeno a zároveň existuje „plošná výjimka“, která oproti školskému zákonu dovoluje, aby ve třídách bylo více než 30 dětí. V Krči, která měla od 60. let kompletní síť veřejných škol, již dnes mnoho dětí dojíždí do školy mimo sídliště. „Prodej je ale navíc naprosto nevýhodný, radnice se ve výsledku zbaví školy za cenu deseti větších nových bytů. Přitom výstavba nové školy by stála čtvrt miliardy,“ dodává Petra Rejchrtová ze spolku 4-občanská.

Podivným prodejem s možným kriminálním vyústěním přitom Rada Městské části podmiňuje nákup areálu koupaliště Lhotka za téměř 56 mil. Kč. Ten přitom prodalo v roce 2005 Ministerstvo financí společnosti Eco-Invest a.s. jen za 30 mil. Kč. Investor usiloval o změnu územního plánu a místo veřejného koupaliště chtěl na místě vybudovat bytový komplex. Proti záměru se zvedla obrovská vlna odporu, místní podepisovali petici. Radní a později starosta Pavel Caldr spolku SOS Koupaliště Lhotka dlouhodobě tvrdil, že Praha 4 nemá prostředky na nákup. Nyní, těsně před komunálními volbami, spojuje koupi koupaliště s nemravným prodejem školy.

„Sloučení nevýhodného prodeje školní budovy a nákupu areálu koupaliště, na který čeká celé sídliště Novodvorská, do jednoho hlasování jednoznačně odmítáme. Je to vydírání celého zastupitelstva,“ prohlašuje zastupitelka Iva Kotvová (SZ).

Program zasedání: http://www.praha4.cz/Program.html

Petr Štěpánek, předseda Klubu zastupitelů MČ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Zaznamenáníhodné výrony "dezinfománie"

15:14 Zahradil (ODS): Zaznamenáníhodné výrony "dezinfománie"

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tažení proti "dezinformacím"