Strachoň (KSČM): Teplo dálkové. Spíš daleké…

20.12.2023 4:31 | Komentář

Během tohoto týdne byla zveřejněna informace, že ve Vratimově hrozí odpojení zhruba tří tisíc lidí od dodávek tepla. Důvodem je, že jde o odpadní teplo, pocházející z provozu společnosi Liberty Ostrava.

Strachoň (KSČM): Teplo dálkové. Spíš daleké…
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Ivan Strachoň

Této společnosti dodává energii firma Tameh Czech, která na sebe podala návrh na insolvenci. Do nezávidění hodné situace se tak dostávají lidé, kteří toto dění  nemají možnost ovlivnit. Díky jednání s představiteli samosprávy, krajem i zmíněnými firmami se podařilo najít řešení v podobě náhradního dodavatele. Příběh má šťastný  konec a všichni si v klidu užijí Vánoce.

Ne tak docela. V Moravskoslezském kraji je dalších 50 obcí (z celkem 300 obcí na území kraje), kde jsou domácnosti napojeny na systém centrálního zásobování teplem. Jde tak o přibližně 250 tisíc domácností. Odhadem tedy více jak půl milionu občanů. Primárním zdrojem energie pro teplárny je v našem případě uhlí. A to zejména černé.  Ještě v roce 2017 bylo 67 % takového tepla vyrobeno z uhlí.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí

Jeho těžba v kraji patrně skončí v roce 2025. Letos byl zasypán důl Frenštát, ve kterém se nikdy ani netěžilo. Jeho odhadovaná zásoba černého uhlí je 1,6 miliardy tun.

Ale zpět k teplárnám. Dodavatelé tepla se dle jejich slov připravují na náhradní zdroje. Původně jím měl být plyn. Asi ten dodávaný z Německa prostřednictvím plynovodu NordStreem. S tím se tedy počítat nedá. Tak se pro jistotu dělají přípravy na prodlužení životnosti kotlů na uhlí. U kterého se s velkou slávou ukončuje těžba…  

Na tyto okolnosti jsme jako zastupitelé KSČM upozorňovali před třemi lety, kdy se o těchto záležitostech mnoho nezveřejňovalo. Zmiňovali jsme naši energetickou bezpečnost. Garanci dodávek energie občanům i firmám.

Nyní jsou díky současné vládě statisíce občanů konfrontováni s nárůstem cen za energie do výše, kterou již téměř nejsou schopni hradit. A další horentní zdražování je deklarováno od nového roku díky balíku opaření připravených Fialovou vládou.

Snad se teplo v domovech nezmění z dálkového na daleké, pro mnohé nedostupné.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ivan Strachoň

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…