Sviták (SLK): Omezený přeshraniční pohyb si vyžádal další redukci provozu

19.04.2020 15:00

Libereckému kraji se společně s Ústeckým krajem a německým dopravním svazem ZVON podařilo i po uzavření hranic zachovat v mírně redukovaném rozsahu provoz železniční linky L7, spojující Liberecký a Ústecký kraj přes Polsko a Německo.

Sviták (SLK): Omezený přeshraniční pohyb si vyžádal další redukci provozu
Foto: SLK
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

„Unikátní spojení dvou sousedících krajů, kdy vlak projíždí navíc území Polska, ale za běžného stavu obsluhuje také zastávky v německém území, jsme zajistili nejen díky řadě výjimek na mezistátní úrovni, ale i ochotou německého partnera, který se podílel na financování provozu linky na svém území,“ informuje Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje, avšak dodává: „S ohledem na dlouhodobě trvající mimořádný stav omezující přeshraniční pohyb cestujících je nutné provést další redukci provozu.“

Dosud bylo zastaveno pouze vedení vlaků linky RE2 z Liberce do Drážďan. Vlaky linky L7 Liberec – Zittau – Varnsdorf – Rybniště sice jezdí, ale na německém území je zakázán nástup a výstup. „Je pochopitelné, že pro německého spolu objednavatele je tato forma financování provozu neudržitelná, protože za projíždějící vlaky musí navíc financovat zajištění náhradní dopravy,“ vysvětluje Jan Sviták.

Od neděle 19. dubna 2020 proto dochází k omezení provozu linky L7 mezi Libereckým a Ústeckým krajem na zabezpečení nejnutnějšího spojení. „Jsme si vědomi významu železničního spojení mezi Šluknovskem a Libereckem. Cesta vlakem je zde časově atraktivní ve srovnání s cestou autem i v době, kdy jsou otevřené hranice. Po omezení pohybu přes hranice prakticky není za vlaky možná ani přijatelná náhrada, objízdná trasa přes Nový Bor je podstatně delší. Úplné zrušení přímého spojení Varnsdorfu s Libercem by postihlo významné množství cestujících, kteří do Liberce jezdí za prací a výhledově i do plánovaného částečně obnoveného provozu škol,“ popisuje změnu jízdního řádu, na které se dohodly Liberecký a Ústecký kraj, Pavel Blažek, jednatel organizátora dopravy, společnosti KORID LK. Provoz bude zastaven pouze v úseku Rybniště – Varnsdorf, kde však Ústecký kraj má obsluhu zajištěnou regionálními autobusy a poptávka cestujících do Libereckého kraje je v tuto téměř nulová.

Jízdní řád linky L7 s platností od 19. 4. 2020 je zveřejněn ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.