Svoboda (KDU-ČSL): Palestinské riziko

06.01.2014 10:01

Blízký Východ je nám se svými problémy patrně blíže, než jsme si od lahvového piva před televizí ochotni přiznat. Smrt palestinského velvyslance v důsledku výbuchu v jeho rezidenci může být atentátem, to však nevysvětluje množství zbraní nalezených v tomto objektu.

Svoboda (KDU-ČSL): Palestinské riziko
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Ještě štěstí, že rezidence palestinského velvyslance nebyla dosud zapsána u ministerstva zahraničí jako diplomatický objekt, jinak bychom se nedozvěděli, jak vážně to myslí Palestinská samospráva s dodržováním Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Podle jejího čl. 30 totiž "soukromé obydlí diplomatického zástupce požívá stejné nedotknutelnosti a stejné ochrany jako místnosti mise. Jeho písemnosti, korespondence a s výjimkou ustanovení odstavce 3 článku 31 i jeho majetek požívají rovněž nedotknutelnosti."

Přítomnost zbraní (prý 70 rychlopalných zbraní a výbušniny) v palestinské rezidenci je důsledkem nedotknutelnosti diplomatické pošty a zavazadel. Ptám se však, proč se tam ty zbraně nacházely: šlo o prostředky ochrany? Pokud jde o atentát na palestinského diplomata, neospravedlňuje se tím přítomnost zbraní v rezidenci? I počet a druhy zbraní takovému účelu neodpovídají. Chránit cizí diplomatky ale mají orgány přijímajícího státu, tj. v tomto případě především policie České republiky. Šlo tedy o zbraně, které nebyly určeny pro diplomaty; pro koho tedy? Pak je ale zjevné, že jde o aktivitu, pro niž nejsou cizím ambasádám udíleny imunity a výsady: podle preambule Vídeňské úmluvy "účelem takových výsad a imunit není prospěch jednotlivce, nýbrž zajištění účinného výkonu funkcí diplomatických misí představujících státy". Distribuce zbraní zjevně k funkcím diplomatických misí nepatří.

Nedělám si iluze, že v jiných diplomatických nemovitostech žádné zbraně nejsou. Jenomže jiným státům u nás nevybuchují rezidence. Problémy Blízkého Východu se tedy přesunuly i na území hlavního města Prahy. Blízký Východ je nám blíže, než jsme ochotni si připustit. Zahraniční politika začala citelně ovlivňovat vnitrostátní poměry.

Ať je to jakkoliv, i když můžeme mluvit o rizicích diplomatické profese, je třeba především litovat smrti člověka. Teď to byl cizinec, bude tomu tak i příště?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…