Svobodní: Machův projekt „Dobrovolné euro“ podpořilo 13 europoslanců ze 4 frakcí

25.02.2015 6:27

Europoslanec Petr Mach (Svobodní) dnes novinářům představil svůj projekt „Dobrovolné euro“, který chce prosadit skrze Evropský parlament.

Svobodní: Machův projekt „Dobrovolné euro“ podpořilo 13 europoslanců ze 4 frakcí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Dnes totiž není ani možné z eurozóny legálně v souladu se Smlouvou o fungování EU vystoupit a všechny členské státy mají povinnost do zóny vstoupit – kromě dvou států, které si vyjednaly výjimku (Dánsko a Velká Británie). Kdy který stát vstoupí, o tom rozhodují orgány EU, a nikoliv samy státy. A právě to chce Petr Mach změnit: „Osobně bych radši, kdyby to inicioval některý členský stát – ale žádný se k tomu nemá, tak budu průběžně pracovat na tom, aby to navrhl Evropský parlament.“ Pokud by to skutečně EP nakonec navrhl, pak by změnu smlouvy ještě musely ratifikovat jednotlivé státy.

P. Mach si uvědomuje, že se to bude dlouhý a náročný proces: „Můj časový horizont je pětiletý – chtěl bych, aby před ukončením mého mandátu o tom Evropský parlament hlasoval.“ Popsal také proces, který k takovému hlasování vede. Jedním z prvních kroků je písemné prohlášení (zde je český překlad), kterým splnil první podmínku jednacího řádu EP – tj. získat podpisy minimálně 10 poslanců ze 3 frakcí. Petr Mach jich získal víc – celkem 13 poslanců ze 4 frakcí – a teď bude shánět další (viz seznam podepsaných poslanců)

„Jsou pod tím podepsáni téměř namátkovou metodou poslanci odleva doprava. Chci tím ukázat, že pod takovou myšlenku se dokážou podepsat poslanci z celého politického spektra,“ upozornil P. Mach. Mezi podpisy zatím chybí evropští lidovci, zelení i ALDE, ale Mach předpokládá, že i takové podpisy zajistí. „Nakonec by nám neměla chybět žádná frakce,“ ujistil dnes novináře.

Co bude dál

Podepsanou deklaraci nyní posoudí úřad předsedy EP, jestli vyhovuje všem náležitostem. Poté bude deklarace po dobu tří měsíců vyvěšena na oficiální stránce pro europoslance. „Při každé příležitosti budu usilovat o to, aby jich svůj podpis připojilo co nejvíc. Slibuji si od toho, že získám soubor poslanců z různých stran, kteří budou ochotni ten projekt šířit ve svých klubech a současně ovlivňovat mínění veřejnosti i ve své zemi,“ vysvětlil Mach.

Pokud by se pod deklaraci podepsala většina europoslanců, šla by k projednání na plénum. „Aby se našli, je potřeba o tom všude mluvit – v Evropském parlamentu i jinde, pořádat konference, psát články, diskutovat o tom,“ dodal Mach.

Novinářům také předložil ukázku Protokolu, jak by taková změna Smlouvy o fungování EU mohla vypadat (takový protokol by se přidal ke stávající Smlouvě). Dala by se např. použít stejná věta, jaká je v Protokolu týkající se Dánska –  že „postup může být zahájen jen na žádost Dánska“ – analogicky by se taková věta týkala každého členského státu.

Podobné by to bylo s ustanovením, že každý členský stát se může rozhodnout z eurozóny vystoupit – opět analogicky k článku, který popisuje vystoupení z EU jako takové.

Referendum to nevyřeší

Na otázku ohledně případného referenda Mach odpověděl, že referendum si sice udělat můžeme, ale nezbaví nás to závazku do eurozóny vstoupit. „Takové referendum je spíše tlakem na Evropskou komisi, aby ten vstup třeba razantně nevymáhala. Ale žádný členský stát si o tom sám rozhodnout nemůže,“ zdůraznil Mach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.