Svobodní uctí památku Aloise Rašína

17.02.2020 18:53

Svobodní uspořádají pietní akt k 97. výročí úmrtí Aloise Rašína, politika a zakladatele Československé republiky. Akce se koná na místě, kde byl dne 5. ledna 1923 na Aloise Rašína spáchán atentát anarchokomunistou J. Šoupalem.

Svobodní uctí památku Aloise Rašína
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Politik na následky zranění zemřel právě 18. února, na akci bude aktualizována výzva k naplnění stále platného zákona 35/1933 Sb. o vybudování památníku Aloise Rašína v Praze.

Na den přesně 97 let poté, co svůj boj o život prohrál Dr. Alois Rašín se uspořádá pietní akce na místě, kde na něj byl spáchán smrtelný atentát. Akce pořádaná vedením Svobodných si klade za cíl nejen vyzdvihnout význam tohoto státníka, muže 28. října a našeho prvního ministra financí, ale také připomenout stále platný zákon z roku 1933.

Deset let po smrti Aloise Rašína byl přijat zákon 35/1933 Sb., ve kterém se ukládá povinnost zřídit památník Aloisi Rašínovi a Milanu Rastislavovi Štefánikovi. Nenaplněnost toho zákona si Svobodní připomněli už v roce 2018, pod vedením tehdejšího europoslance Jiřího Payna, který právě 18. února zveřejnil svou výzvu.
V tehdy zveřejněném dopise k nevybudování památníku uvedl: „Domnívám se, že jde o velký morální dluh, protože skutečným zakladatelem, organizátorem a autorem deklarace nezávislosti Československa byl před sto lety právě Alois Rašín.“

Apel na tehdejšího ministra kultury zatím nevedl ani k veřejným úvahám o budování památníku. „Kvůli nekonání ministerstva kultury navazujeme na výzvu Jiřího Payna, abychom o tomto pochybení státu informovali i nového ministra kultury. V obdobných akcích budeme pokračovat i v dalších letech, protože osobnost Aloise Rašína si to zaslouží, ale nejpozději v roce 2023, 100 let po jeho smrti, bychom rádi už naši výzvu neopakovali. Zítra proto zveřejníme alternativní plán, který bychom chtěli realizovat, pokud by ministerstvo i nadále odkládalo plnění zákona“, uvedl k akci předseda Svobodných Libor Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.