Talíř (KDU-ČSL): Zodpovědnost a velká radost

30.11.2018 10:45

Jihočeský kandidát do Evropského parlamentu o setkání s papežem Františkem

Talíř (KDU-ČSL): Zodpovědnost a velká radost
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kaplic Mgr. Pavel Talíř (KDU-ČSL)

Zodpovědnost a velká radost. Do těchto slov mohu shrnout pocity, které si odnáším ze setkání s papežem Františkem v sobotu 6. října 2018 v aule Pavla VI. ve Vatikánu. Jak k němu došlo?

Do konce roku pracuji v Římě pro organizaci Umanità Nuova, která se zabývá ekumenickým a mezináboženským dialogem. Díky tomu jsem byl spolu s několika dalšími mladými lidmi z různých zemí světa požádán, zda bych mohl v rámci diskuze na biskupské Synodě o mládeži položit papeži Františkovi jednu otázku. Protože se pohybuji v politice, zněl můj dotaz takto: „Pocházím z České republiky a angažuji se v politice, kterou chápu a snažím se žít jako službu druhým. Vidím ale řadu zkorumpovaných politiků, kteří jsou pro moc ochotní obětovat cokoliv, včetně vlastní rodiny. Jak mohu zůstat v tomto povolání čistý?”

Papež František na to odpověděl: „Vytrácí se to, co nám řekl Ježíš, že totiž moc je služba - pravá moc slouží. Jinak jde o sobectví, snižování druhého, znemožnění jeho růstu, dominance, produkce otroků a nikoli zralých lidí. Moc je k tomu, aby lidem umožňovala růst a stávat se služebníkem lidí.”

Tedy politická moc jako služba druhým, ne jako služba svému egu. Touto logikou se chci řídit při každém rozhodnutí, které mě v budoucnosti čeká. Chci se jí řídit i během své kampaně pro květnové volby do Evropského parlamentu, kam kandiduji ze šesté pozice na celostátní kandidátce KDU-ČSL. Dovolte mi, abych se vám krátce představil.

Pocházím ze Zubčic u Českého Krumlova, kam jsem chodil na gymnázium. Hned po maturitě jsem odešel na necelý rok do Toskánska, abych tam pracoval v dílně umělce Roberta Cipolloneho. Poté jsem se vrátil zpátky a studoval operní zpěv na konzervatoři v Českých Budějovicích a moderní dějiny na Jihočeské univerzitě. Jako externista zpívám ve sboru Jihočeského divadla při představeních v Metropolu a na Otáčivém hledišti, s kvartetem PeZet hraji na svatbách, několik let jsem prováděl turisty v Budvaru a v cisterciáckém klášteře ve Vyšším Brodě. Jsem dobrovolným hasičem, příležitostně moderuji plesy a rád se aktivně zapojuji do dobročinných akcí, jako je Tříkrálová sbírka. Všude potkávám nesmírně zajímavé a dobré lidi, kterých si velmi vážím a od kterých se hodně učím. Lidi, kteří svou poctivou prací a společenskou angažovaností tvoří tento svět lepším.

Já se snažím přidat ruku k dílu jako politik, a právě proto jsem se rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu. Věřím konceptu sjednocené Evropy a nemám v plánu nečinně přihlížet tomu, jak se ji mnozí populisté napříč politickým spektrem snaží rozvrátit. Zdaleka nepovažuji momentální stav EU za ideální, přesto jsem ale bytostně přesvědčený o tom, že do ní patříme a že bychom v ní měli hrát konstruktivní roli. Napravovat věci, které jsou nastaveny špatně a snažit se posilovat její roli v tom, v čem je pro všechny státy nejdůležitější – jako garant míru a spolupráce v Evropě. Kandiduji proto, abych pomohl budovat Evropu sjednocenou, silnou, tolerantní a moderní. Evropu, která se nestydí za své křesťanské kořeny. Budu vděčný, když mi v tom pomůžete a napíšete mi své podněty, názory a otázky. Budu rád, když do toho půjdete spolu se mnou.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.