Teska Arnoštová (ČSSD): Hlas pacientů musí být slyšet

29.10.2016 9:20

Již čtvrté setkání zástupců pacientských organizací s odborníky z různých oblastí se ve středu 26. 10. 2016 konalo v prostorách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Teska Arnoštová (ČSSD): Hlas pacientů musí být slyšet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

Za nově vzniklou cestou komunikace mezi pacienty, jejich organizacemi a státní správou v čele s ministerstvem zdravotnictví, stojí náměstkyně ministra zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová, která akci zahájila. „Jsem přesvědčená, že role pacientských organizací ve zdravotnickém systému je nezastupitelná, a že hlas pacientů musí být slyšet a mít svou váhu," řekla na úvod zakladatelka těchto pacienty velmi vítaných setkání.

Sál byl zcela plný, diskutovat přišli zástupci organizací sdružujících pacienty se stejnými typy diagnóz. Pozvaní hosté přišli nejen informovat o svých agendách, ale přímo i aktivně odpovídat na dotazy, které mohli zájemci klást jednak osobně, a jednak odesílat na adresu propacienty@mzcr.cz. Program prvního bloku patřil přednášce Hlavní hygieničky České republiky Evy Gottvaldové, která představila činnost Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví a odpovídala na dotazy pacientů.

Druhý ze tří tematických bloků byl věnován zástupkyním několika odborů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV). Na ty si účastníci setkání připravili celou řadu dotazů, které se týkaly především invalidních důchodů, posuzování invalidity a s tím spojených problémů. Otázek bylo tolik, že zcela jasně ukázaly potřebu přesně takové přímé komunikace MPSV s pacienty, jakou začalo praktikovat Ministerstvo zdravotnictví ČR. Proto se místopředsedkyně ČSSD a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová zavázala, že se pokusí iniciovat podobná setkání zástupců pacientských organizací s odborníky také na půdě MPSV.

V posledním, stěžejním bloku včerejšího podvečera shrnula Lenka Teska Arnoštová společně se svým týmem aktuální vývoj v připravovaném projektu FORUM, nesoucí podtitul „Spolupráce veřejné správy s pacienty". Tento zásadní projekt, který si (mimo jiné) klade za cíl změnit postavení pacientských organizací v systému českého zdravotnictví, je nyní ve fázi schvalování právě ze strany MPSV. I do této přípravné fáze už by se ale pacientské organizace měly zapojit, jelikož je ministerstvo zdravotnictví požádalo o vyplnění dotazníku, jehož výsledky poslouží jako podkladový materiál a tzv. tvrdá data pro další kola schvalovacího procesu MPSV.

Další setkání zástupců pacientských organizací se na ministerstvu zdravotnictví uskuteční už letos v prosinci. K celé akci, kterou živě vysílala na svém facebooku paní místopředsedkyně Arnoštová, připravujeme sestřih toho nejzajímavějšího ve formě videozáznamu. Umístěn bude, společně s Bulletinem pro pacientské organizace věnovaným této akci, na stránkách ministerstva zdravotnictví.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.