Tourek (KDU-ČSL): Co se podařilo v sociální oblasti

17.01.2022 5:34 | Tisková zpráva

Jak již bylo mnohokrát uváděno, KDU-ČSL bude sociálním svědomím vlády. Sociální oblasti se lidovci věnují dlouhodobě, ať už v krajských zastupitelstvech, či na půdě obou komor Parlamentu České republiky.

Tourek (KDU-ČSL): Co se podařilo v sociální oblasti
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Světlá nad Sázavou Mgr. Jan Tourek (KDU-ČSL)

I zde na Vysočině se naši zastupitelé věnují sociálním tématům, zejména bývalý starosta Světlé nad Sázavou a nynější radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Jan Tourek. Během uplynulého roku se v tomto resortu odvedlo spoustu práce. Co se zde například podařilo vám níže přiblíží právě lidovecký radní.

Rozšíření kapacit a zkvalitňování pobytových služeb

Začátkem roku 2022 zahájí provoz jedno z nejmodernějších sociálních pobytových zařízení pro seniory SeniorCentrum Humpolec. Nové zařízení bude pro Kraj Vysočina v rámci PPP projektu zajišťovat soukromá společnost SeneCura SeniorCentrum Humpolec s.r.o, patřící do skupiny Senecura. Celková kapacita tohoto zařízení je 203 lůžek. . Ve čtyřpodlažním objektu se nachází 55 jednolůžkových a 74 dvoulůžkových pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením. Jednotlivé pokoje budou uspořádány do tzv. „domácností“, které pro klienty vytváří přirozeném domácím prostředí.

Během roku bude dokončena výstavba nového domova pro seniory v areálu jihlavské nemocnice. K dispozici bude celkem 132 lůžek. Pečujícím osobám zde nabídneme i odlehčovací službu pro seniory, o které se starají doma. Nový domov by se měl stát jakýmsi komunitním centrem, kde budeme maximálně podporovat soužití klientů, zaměstnanců, dobrovolníků a široké seniorské veřejnosti. V rámci domova bude fungovat i mateřská škola pro děti zaměstnanců domova a nemocnice, která by měla podpořit mezigenerační soužití seniorů a dětí.

V říjnu letošního roku byl uveden do provozu nový software pro zpracování žádostí o umístění do domovů pro seniory. Používat ho začaly příspěvkové organizace kraje, s nimiž bude systém vyladěn. Plný efekt se však dostaví, až v něm budou fungovat všichni poskytovatelé sociálních služeb v Kraji  Vysočina. Od systému si slibujeme eliminaci duplicit a neaktuálních žádostí a tím pádem přesnější informace o skutečné poptávce po pobytových seniorských službách a následnému nastavení sítě.

Pro nadcházející  plánovací období připravujeme další investiční záměry, kde hlavními prioritami bude řešení nevyhovujícího stavu objektu domova pro seniory v Třebíči, navýšení kapacit pro obyvatele s psychickým onemocněním při Domově ve Věži a navýšení kapacit pro klienty se zdravotním postižením a s potřebou rehabilitace v Proseči u Pošné.

Zlepšování dostupnosti terénní pečovatelské služby

Provedli jsme podrobnou analýzu pečovatelské služby v Kraji Vysočina (dosah, rozsah služeb, časová kapacita). Pro rok 2022 jsme síť pečovatelské služby rozšířili o 14 pracovních úvazků a v dalším období ji chceme rozšiřovat v lokalitách, kde není dostatečná. Cílem je kompletní a dostatečné pokrytí, umožňující domácí péče o seniory a obyvatele se zdravotním postižením na celém území kraje.
Financování sociálních služeb

Podařilo se nám na MPSV vyjednat mimořádnou dotaci ve výši 102 593 000 Kč. Ta nám kompenzovala letošní výpadek prostředků EU na individuální projekty, ze kterých byly v předchozích letech hrazeny některé sociální služby a navýšení platů zaměstnanců v sociálních službách.
Sociálně zdravotní pomezí

Jako první v ČR jsme se pustili do komplexního řešení sociálně zdravotního pomezí. V rámci pilotního projektu se podařilo nastavit funkční komunikační systém mezi zdravotními a sociálními službami. Postupně tak odbouráváme situace, kdy o klienta, který opouští zdravotnické zařízení a je sám, se nemá kdo postarat.

Spustili jsme nový portál www.vysocinapecuje.cz, určený široké veřejnosti k řešení tíživých sociálních a zdravotních situací. Lidé tam najdou ucelenou nabídku sociálních a zdravotních služeb, přehled sociálních dávek, kompenzačních pomůcek a hlavně kontakty na osoby, které pomohou s řešením tíživé situace co nejblíže jejich bydliště.

Transformace ústavních zařízení pro osoby se zdravotním postižením

Do konce roku bude kompletně dokončena transformace ústavního zařízení Domov Háj v Ledči nad Sázavou. Celkem sedmdesát klientů, o které zde pečují, se postupně přestěhovalo do nově postavených komunitních domků, které jsou součástí běžné zástavby v několika městech kraje. Jejich život se tak mnohem více přiblíží tomu, který známe z běžných rodin. Klienti si za přiměřené pomoci personálu osvojují dovednosti v péči o sebe a o domácnost. V případě, že to míra postižení dovoluje, vytvářejí si i základní pracovní návyky, čímž se zvyšuje jejich šance uplatnit se na chráněném či běžném trhu práce.

Podpora seniorské politiky

Pro malé obce jsme na rok 2022 připravili nový dotační titul pro realizaci seniorských aktivit „Seniorská politika obcí“. Naší snahou je motivovat obce k podpoře komunitního seniorského života a pravidelnému setkávání seniorů, kteří žijí v domácím prostředí. Cílem programu je finanční a metodická podpora obcí při realizaci aktivit zaměřených na vzdělávání seniorů, podporu seniorských kompetencí, samostatnost a jejich bezpečný život.

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…