Třeštíková: Praha se chystá více zaměřit na tuzemské turisty

23.04.2020 22:08

Na letošní sezónu chystá hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism kampaň lákající do Prahy tuzemské návštěvníky, kterým chce také Praha nabídnout benefity na vstupném.

Třeštíková:  Praha se chystá více zaměřit na tuzemské turisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání pražského zastupitelstva. Na programu byly vyhlášky o zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti nebo založení Muzea paměti 20. století

Čeští návštěvníci mohou alespoň částečně zmírnit výrazný výpadek příjmů ze zahraničního turismu. Současná situace je zároveň podle radní Hany Třeštíková příležitostí, jak do budoucna přenastavit vnímání Prahy v očích zahraničních turistů a zbavit se levného alkoturismu.

„Chci tuto pauzu využít pro eliminaci turistických pastí a veškerého balastu a lákat sem turisty, o které stojíme – ty, kteří v Praze navštíví galerie a koncerty, zajdou si do restaurací a stráví tu víc než jednu noc. Je to příležitost, jak se zbavit levného alkoturismu. Zároveň je jasné, že letní sezóna je z hlediska zahraničního turismu zcela, nebo z většiny, ztracená. Krize nám vzala klíčové příjmy, ale dává nám na druhé straně šanci udělat z Prahy opět víc město, kam s chutí pojedou české rodiny,“ řekla radní hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí

Prague City Tourism počítá se třemi scénáři podle možných termínů znovuotevření hranic. Klíčová bude domácí klientela, pokud by se ale v květnu nebo červnu otevřely hranice, zacílí Praha své kampaně i mimo Českou republiku. Zahraniční turisté totiž v Praze utratí výrazně více. Turisté by v případě otevření hranic mohli přicestovat především z okolních zemí. Zároveň Praha představila expertům z Komise pro cestovní ruch Rady hl. m. Prahy Koncepci příjezdového cestovního ruchu na další sezóny.

Pro tuzemské návštěvníky pak připravuje Praha benefitní program vázaný na přenocování v hotelech a penzionech. Zahrnout by měl slevy a vstupy zdarma se zvýhodněním návštěvníků, kteří zůstanou v Praze déle. Projekt společně připravují Prague City Tourism, pražský magistrát, Asociace hotelů a restaurací ČR a Hospodářská komora ČR.

Radní Hana Třeštíková zároveň upozornila, že klíčová bude pro záchranu podnikatelů v cestovním ruchu role státu. „Děláme pro pražské podnikatele maximum, ale je nutné, aby naše role byla doplňková vedle záchranných opatření vlády. Každoročně utratí zahraniční návštěvníci v České republice více než 170 miliard korun a většina z těchto peněz je za služby poskytnuté právě v Praze. Pomáhat „Pražákům“ se moc nenosí, doufám ale, že vláda nebude populistická a uvědomí si, že výpadek pražské ekonomiky přinese problémy celé zemi,“ doplnila Hana Třeštíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu