Trikolora: Nic jiného než slepou podporu Ukrajiny neumějí

31.08.2023 8:19 | Tisková zpráva

Prohlášení Trikolory k zahraniční politice prezidenta a vlády

Trikolora: Nic jiného než slepou podporu Ukrajiny neumějí
Foto: Trikolora
Popisek: Trikolora - logo

Každoroční svolání diplomatů na setkání s prezidentem a vládními špičkami opětovně odhalilo prázdnotu české zahraniční politiky. Vážná debata o skutečných prioritách České republiky v mezinárodních vztazích se nekonala. Vše zastínily až rituální sliby věrnosti našich představitelů Ukrajině, podpořené dokonce tím, že poprvé v historii k shromážděným českým diplomatům promluvil i představitel cizího státu. Nemohl jím být samozřejmě nikdo jiný než ukrajinský ministr zahraničí Kuleba.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29567 lidí

Adoraci Ukrajiny přímo úměrně provázely primitivní výpady proti Rusku. Podle premiéra Fialy je ruská agrese důvodem nervozity v naší zemi. Nikoli tedy ceny energií, potravin nebo nedostatek antibiotik. Podle prezidenta Pavla zase Rusko hrozí nabourat celý světový řád. Otázku, zda jej spíše nenabourali ti, kteří povýšenecky a blahosklonně ignorovali zájmy Ruska jako jaderné velmoci, a tím mu poskytli důvod k válečné operaci na Ukrajině, si hlava státu samozřejmě nepoložila. Podle prezidenta Rusko nesmí ve válce zvítězit, premiér zase vidí šance na ukončení konfliktu jako malé.

Nenastává už ale čas pohlédnout do očí realitě, že sázka na vojenský triumf Ukrajiny je chybná? Jenže tihle politici už do této Českou republiku zničující strategie investovali nejen desítky miliard, ale i svůj politický kapitál. A proto se od nich sotva dočkáme náznaku sebereflexe a názorového posunu. Zahraniční politika současných špiček nás dál povede mezi ty, kteří vyjdou z konfliktu na Ukrajině jako poražení hlupáci.

Trikolora vidí zahraničněpolitické zájmy České republiky úplně jinde. Jednak ve vztazích se zeměmi střední Evropy, zejména V4, s nimiž sdílíme mnohem více, než se státy daleko na východ (i na západ) od nás. Jednak ve vzájemně vyvážených vztazích se světovými mocnostmi, bez okopávání jejich kotníků a nadbíhání cizím zájmům. A určitě také ne v pasivním přejímání progresivistické agendy, kterou nás tak vydatně zásobuje Evropská unie, leč která dramaticky mění náš svět k horšímu. To je politika skutečných zájmů naší země, nikoli tupá adorace Kyjeva, Washingtonu a Bruselu. Nebo Moskvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…