Trikolóra: Přejeme všem klidné a radostné prožití Velikonoc

11.04.2020 11:57

Přání na facebookovém profilu ke klidném prožití Velikonoc v době koronavirové krize

Trikolóra: Přejeme všem klidné a radostné prožití Velikonoc
Foto: Trikolóra
Popisek: Trikolóra

Pandemie koronaviru téměř paralyzovala nejen naši zemi v čase doslova symbolickém, v čase postním. Podle tradice bychom měli předvelikonoční období využít pro určité zastavení, omezení, obrácení se do sebe, k věcem duchovnějším, k vlastnímu nitru, k vlastnímu svědomí. Zdá se, že zákeřná nemoc a s ní spojená rozsáhlá omezení nás k tomu přímo nutí. Máme prostor k přemýšlení, trávíme více času doma a s rodinami, práci se někteří z nás nemohou věnovat vůbec, jiní výrazně méně než jindy. V mnoha domácnostech nastávají obavy z budoucnosti a nezbývá, než utěšovat se nadějí, že se z této neobvyklé situace podaří vyjít bez zásadních karambolů. Na druhou stranu zdravotníci, pracovníci v sociálních službách a mnozí další prožívají letos toto období v nezvyklém vypětí, bez odpočinku, a napínají své síly často až na hranici fyzických či psychických sil. A my jim můžeme pomoci jen omezeně, určitou podporou, jinak ne. A tak se zátěž na celou společnost rozložila nerovnoměrně, někdo má práce málo a jiný příliš, a všichni vnímáme, že to je špatně.

Přináší to změnu perspektivy. Kolikrát jsme si dříve postěžovali na nedostatek času, na různé, často otravné denní povinnosti, brzký budíček, nezvládnutelné pracovní termíny? Najednou se i běžné životní starosti, nutnost pracovat přesčas, poznámky dětí ve školních sešitech nebo prohlídka u zubaře jeví vlastně jako něco, čeho si máme vážit. Teď třeba brzy ráno vstávat nemusíme, děti žádné poznámky nepřinesou a preventivní prohlídka byla odložena. Ale – možná jsme to tak ani nechtěli?

Mění se i priority. Urgentní porady klidně počkají na příští týden. Služební cestu lze odložit, ačkoliv dříve se to zdálo vyloučené. Přivézt nákup rodičům, zavolat babičce nebo probrat s dětmi vyjmenovaná slova je najednou mnohem důležitější.

Čas postní má přinést změnu perspektivy. Ten letošní ji přinesl měrou vrchovatou, ani jsme to nečekali. Snad se nám podaří odnést si z postního období roku 2020 do lepších časů to dobré a to zlé nechat za sebou. Tím by byl smysl nadcházejících svátků naplněn.

Přejeme všem klidné a radostné prožití Velikonoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.