Trikolora: Vláda spolupachatelem či přímo pachatelem cenzury

26.06.2023 8:01 | Tisková zpráva

Otevřený dopis vládě České republiky.

Trikolora: Vláda spolupachatelem či přímo pachatelem cenzury
Foto: Trikolora
Popisek: Trikolora - logo

Vládo!

Skutečná demokracie je volná soutěž. Volná soutěž myšlenek, programů, lidí, politických stran. Pokud volná soutěž neexistuje, nemůže být o demokracii řeč. Technologický pokrok přinesl změnu, že politické souboje už se neodehrávají pouze v parlamentu, na náměstích, v novinách či na obrazovce, ale jejich podstatná část se přesunula na internet, respektive na sociální sítě.

Smyslem tohoto dopisu je poukázat na to, jak právě tam, tedy na sociálních sítích, a speciálně na Facebooku, je politická soutěž zoufale pokřivená. O problematickém banování a blokování za údajně nevhodné komentáře toho bylo napsáno již dost, aktuálním „hitem“ facebookových cenzorů je tzv. shadow banning čili omezování dosahu. Můžete si psát, říkat a postovat, co chcete, ale k širšímu publiku se to prostě nedostane. Proč? Protože někdo svévolně rozhodl, že se mu vaše politické názory nelíbí a algoritmus zveřejňování nastavil limitně k nule.

Jsou pouze dvě možnosti. Buď se tato brutální cenzorská praktika děje za přihlížení vlády, což je samozřejmě špatně, nebo se tak děje přímo na její objednávku, což je politický zločin. Ať tak či tak, vláda skutečně demokratické země by všem svým občanům a všem politickým subjektům bez rozdílu měla zajistit rovné zacházení. Pokud tak nečiní, je spolupachatelem či přímo pachatelem cenzury.

Výmluva, že Facebook je soukromá společnost, a že si proto může dělat, co chce, neobstojí. Žádná firma, ať už podniká v dopravě, v gastronomii, ve službách, v zemědělství, v průmyslu, v médiích či kdekoli jinde, si nemůže dělat, co chce. Pro všechny platí náš právní řád. A náš právní řád, dokonce přímo Ústava České republiky, zaručuje svobodu projevu.

Pokud se slova, věty a myšlenky tímto způsobem selektivně poškozovaných občanů či politických stran téměř k nikomu nedostávají, nemůže být o svobodě projevu řeč. Jedná se naopak o flagrantní porušování našich zákonů a destrukci volné politické soutěže.

Vládo, vyzýváme tě, abys svým občanům zajistila rovné zacházení. V opačném případě je to jen další důvod, proč nemáš v čele naší země co pohledávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…