Trojkoalice: Čistírna odpadních vod na polovičním prostoru za poloviční náklady

26.08.2014 15:30

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově prochází přestavbou v rozporu se smlouvou mezi hlavním městem Prahou a Městskou částí Praha-Troja, ve které se město zavazuje k vymístění kalové koncovky a ke kultivaci vodní linky.

Trojkoalice: Čistírna odpadních vod na polovičním prostoru za poloviční náklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Navzdory podmínkám smlouvy však hlavní město kalovou koncovku na ostrově buduje a dokonce se plánuje rozšíření současného areálu čističky na dvojnásobné území.

Trojkoalice s výše popsaným stavem zásadně nesouhlasí a naopak přichází s vlastním řešením, které bude o polovinu levnější. K jeho realizaci nebude potřeba rozšiřovat hranice současného areálu a navíc nabízí likvidaci kalů mimo Císařský ostrov.

Do prostoru stávajících nádrží lze umístit integrovaný biologický reaktor s technologií USBF, který spojuje proces biologického čištění vody a proces separace suspenze aktivovaného kalu do jediného funkčního celku. Důsledkem je ušetření poloviny prostoru a poloviny peněz.

Trojkoalice navrhuje likvidovat kaly spalováním v existující spalovně namísto současného vyhnívání ve dvanáctimetrových věžích na ostrově. Výška technologických zařízení se tak sníží na třetinu. Kal by se místo likvidace v 50 km vzdálených Benátkách nad Jizerou spaloval v 15 km vzdálené spalovně Malešice. Výhledově je navíc možné kaly přepravovat po železnici, místo automobily, které jezdí přes město. Námi navrhované řešení umožňuje splnit smluvní podmínky MČ Praha-Troja.

„Město dlouhodobě neplní závazky vůči MČ Praha-Troja. Podle smlouvy, kterou jsme uzavřeli v roce 2009, mělo město vymístit kalové hospodářství z Císařského ostrova do roku 2015. Dosud však nezačalo ani s přípravou,“ dodává starosta Troji Tomáš Drdácký.

„Námi navrhované technologie umožňují rekonstruovat čističku na polovičním území za poloviční cenu a kaly ekologicky likvidovat ve zhruba třetinové vzdálenosti od ostrova, než se děje dosud,“ řekl Petr Štěpánek, kandidát na primátora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.